Välkomna till Couvert!

Snabba musslor med en härlig Asiatisk touch.

Jag älskar musslor!Dels för att det är så himla enkelt att tillaga och dels för att det går väldigt snabbt! Men framförallt för att det är så väldigt, väldigt gott. Det finns ju en uppsjö av bra och enkla recept på musslor. Lättaste är väl bara att ånga av dem med lite vitlök, örter och vitt vin…

Läs mer

Krämig pasta med rostade mandlar

Pasta är bra vardagsmat tycker jag. Snabbt och enkelt att göra och alla gillar pasta! Här är ett recept på en bra pastarätt med bacon och mandlar. Är man allergisk mot mandlar kan man istället använda solrosfrö eller pumpakärnor. Krämig pasta med rostade mandlar 4 port 3-400 gr pasta 1,5 dl créme fraiche 150 gr riven…

Läs mer

Enklaste och godaste varianten på tomatsås!

-Pasta med tomatsås, svarade de i kör! Vi pratade om vilken maträtt du skulle välja om du bara kunde få en maträtt för resten av ditt liv. Min syster och guddotter Ida valde då just pasta med tomatsås och jag är benägen att hålla med. I all sin enkelhet är ju det här den ultimata…

Läs mer

Bearnaise med en twist och goda frites.

Pommes frites med egen bearnaisesås och en god köttbit. Klassiskt, uppskattat och väldigt gott! För ett tag sedan blev vi bjudna på just detta. Bearnaisen hade värden gjort med hackad vitlök istället för hackad shalottenlök, urgott. Han hade heller inte silat av reduktionen vilket gav såsen ytterligare en dimension. Jag ville också prova att göra…

Läs mer

Monnes banankaka

Jag tänker vara så generös och dela med mig av detta smarriga och enkla recept på banankaka. Den är precis lika god som jag minns från barndomen. I somras fick jag nämligen “ärva” mormors receptsamling. -Vilken Lycka! Där har hon samlat massa goda recept. Framförallt recept från olika väninnor, så som man gjorde förr innan…

Läs mer

Grillad chorizo och matvetesallad med kapris

Grilla chorizo är ju en sommarklassiker kan man tycka, vi gjorde detta recept för Frebaco Kvarn sommaren 2017 i en trädgård mitt i somriga Torsång i Dalarna. Ett recept som alla andra är enkelt och påhittigt med Frebacos matgryner som bas. En sallad på Matvete som är smaksatt med bland annat kapris är ett underbart…

Läs mer

Kantarellpaj med gorgonzola

Jag hade tur häromdagen, när jag var ute i skogen. Jag hittade kantareller! Det är ju så gott och känns väldigt lyxigt. Egentligen är de ju allra godast att bara smörsteka och lägga på mackan. Fast en kantarellpaj är ju inte helt tokigt det heller. För några år sedan blev jag bjuden på en underbar…

Läs mer

Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad

Ännu ett vegetariskt (innehåller ägg o mjölk, japp) som enl mig håller måttet även om man är en notorisk köttälskare som jag är. Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad komponerades för Frebaco Kvarn för att visa hur mångsidiga dessa Svenska Matgryner är, och att man kan göra så mycket mer med dem än att koka dem…

Läs mer

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Grillad kyckling kan vara precis hur trist som helst, anser jag. Allra helst om man får den serverad på en lunchrestaurang eller liknande. Grillad kyckling är ju en klassiker när det ska serveras en “Somrig grillbuffé” eller liknande. Och jag väljer alltid något annat. 🙂 Helenas variant med kardemummavete och aprikos som detta ju handlar om…

Läs mer

Gröna kvarngryn med grillad lax

Grillad lax är alltid en höjdare. Och med detta enkla och goda tillbehör baserat på Kvarngryn från Frebaco Kvarn så blir det helt enkelt ett snäpp roligare! Att Helena tillagar alltsammans på grillen gör detta recept både unikt och sjukt enkelt. Att det blir gott råder det ingen tvekan om. En grillad lax kan man äta…

Läs mer

Vad är egentligen riktigt god mat?
Och kan man spara både tid och pengar när man vill äta riktigt god mat?

Vi hävdar att man kan det. Det är vårt recept för att lyckas i köket.

Med några enkla tips, lite smarta val av råvaror, och en gnutta tänk utanför boxen så kan man laga godare och mer spännande mat till sin familj, både till vardag och fest.

Man kommer dessutom att få mer tid över till annat då merparten av det vi tipsar om här på Couvert är just enkla och spännande recept, för dig.

Just nu finns det över 200 inlägg i vår matblogg och även några inspirerande filmer från vårt arbete med Frebaco Kvarn. Och mer kommer det att bli!

Kika i menyn upptill på sidan, och låt dig inspireras! Eller använd sökfunktionen och sök på allt från maträtter till enskilda ingredienser.

Låt oss inspirera...

Gröna kvarngryn med grillad lax

Gröna kvarngryn med grillad lax

Grillad lax är alltid en höjdare. Och med detta enkla och goda tillbehör baserat på Kvarngryn från Frebaco Kvarn så blir det helt enkelt ett snäpp roligare! Att Helena tillagar alltsammans på grillen gör detta recept både unikt och sjukt enkelt. Att det blir gott råder det ingen tvekan om. En grillad lax kan man äta…

En krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)

En krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)

En krämig matvetesoppa med frisk sallad som dessutom är vegansk kanske kan locka er som ännu inte testat att laga mat med Frebaco Kvarns underbara matgryner ännu? Den här soppan reder du till på under halvtimman, och jag kan lova att hela familjen kommer älska den. Hela receptet på En krämig matvetesoppa med frisk sallad (vegansk)…

Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)

Tahinigryn med harissastekta morötter (vegansk)

Här har vi ännu ett spännande veganskt recept som överraskade mig å det grövsta. Detta är ett lysande sätt att smaksätta Svenska Matgryner på och i kombination med de Harissastekta morötterna så blev det en mycket smakrik och spännande rätt. Vill man så går detta naturligtvis att ha som tillbehör till kött eller fågel eller…

Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)

Chili sin Carne med avokadoröra (vegansk)

Låt er inte luras. Chili sin Carne med avokadoröra som ju är en helt vegansk rätt, blev något som fick mig att öppna ögonen för det “köttfria”. inte för att jag troligen någonsin kommer ge upp min förkärlek till kött, utan för att jag insåg att om man gör bra och vällagade recept på mat som…

Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser

Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser

Det här receptet på Gratinerad portabello med Svenska Kvarngryn och röda linser överraskade mig enormt. Jag trodde aldrig att en sån ful och konstig svamp (Ja, den ser ganska märklig ut faktiskt) skulle bli så god och krämigt härlig! Men, det mesta växer ju med en gratinering sägs det. 🙂 Skämt åsido. Detta är sjukt gott…

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar är det första i en serie filmer på goda recept man tillreder enkelt på sin grill. Och då menar jag verkligen enbart på sin grill. Till och med kokandet av själva grynerna sker på grillen. I detta recept grillas en lövbiff till en härligt sallad på Svenska Kvarngryner från…

Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme

Kikärtsbiffar med curryvete, rotfrukter, och chutneycréme

Kikärtsbiffar i den här formen blev fantastiskt gott. Jag är inget större fan av vegetariska rätter om jag ska vara helt ärlig, men är de tillagade med lite kärlek och finess så saknar jag faktiskt inte köttet eller fisken ett dugg. Just detta recept blir ju dessutom veganskt om man byter ut Kvargen mot en…

Ugnstekt falukorv med tomatgratinerade kvarngryn

Ugnstekt falukorv med Tomatgratinerade Kvarngryn

Falukorv. Kanske det svenskaste vi har på våra matbord? Det här är ett närmast klassiskt recept på hur man tillagar sin korv i ugnen, men får en lite mer internationell touch på den med de Tomatgratinerade Kvarngrynen. Och det blir lika gott som det är nyttigt. Inget onödigt tjafs alls. Rätt och slätt, enkelt och…

Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn

Krämiga spenatgryn till en härlig ugnstekt laxfilé

En härlig ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn kan vara den perfekta enkla sommarmaten. Dessa smakrika och krämiga gryner är ett utmärkt tillbehör till den lättlagade laxen. En middag som du snor ihop på under halvtimman, och som hela familjen kommer att älska! Tips: Grilla laxen om du har möjlighet. Hela receptet på Ugnstekt laxfilé hittar du…