Grillad chorizo och matvetesallad med kapris

Grillad chorizo och matvetesallad med kapris

Grilla chorizo är ju en sommarklassiker kan man tycka, vi gjorde detta recept för Frebaco Kvarn sommaren 2017 i en trädgård mitt i somriga Torsång i Dalarna. Ett recept som alla andra är enkelt och påhittigt med Frebacos matgryner som bas. En sallad på Matvete som är smaksatt med bland annat kapris är ett underbart…

Läs mer

Kantarellpaj med gorgonzola

Kantarellpaj med gorgonzola

Jag hade tur häromdagen, när jag var ute i skogen. Jag hittade kantareller! Det är ju så gott och känns väldigt lyxigt. Egentligen är de ju allra godast att bara smörsteka och lägga på mackan. Fast en kantarellpaj är ju inte helt tokigt det heller. För några år sedan blev jag bjuden på en underbar…

Läs mer

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Grillad kyckling kan vara precis hur trist som helst, anser jag. Allra helst om man får den serverad på en lunchrestaurang eller liknande. Grillad kyckling är ju en klassiker när det ska serveras en “Somrig grillbuffé” eller liknande. Och jag väljer alltid något annat. 🙂 Helenas variant med kardemummavete och aprikos som detta ju handlar om…

Läs mer

Gröna kvarngryn med grillad lax

Gröna kvarngryn med grillad lax

Grillad lax är alltid en höjdare. Och med detta enkla och goda tillbehör baserat på Kvarngryn från Frebaco Kvarn så blir det helt enkelt ett snäpp roligare! Att Helena tillagar alltsammans på grillen gör detta recept både unikt och sjukt enkelt. Att det blir gott råder det ingen tvekan om. En grillad lax kan man äta…

Läs mer

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar

Grillad lövbiff och chèvregryn med jordgubbar är det första i en serie filmer på goda recept man tillreder enkelt på sin grill. Och då menar jag verkligen enbart på sin grill. Till och med kokandet av själva grynerna sker på grillen. I detta recept grillas en lövbiff till en härligt sallad på Svenska Kvarngryner från…

Läs mer

Krämiga spenatgryn till en härlig ugnstekt laxfilé

Ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn

En härlig ugnstekt laxfilé med krämiga spenatgryn kan vara den perfekta enkla sommarmaten. Dessa smakrika och krämiga gryner är ett utmärkt tillbehör till den lättlagade laxen. En middag som du snor ihop på under halvtimman, och som hela familjen kommer att älska! Tips: Grilla laxen om du har möjlighet. Hela receptet på Ugnstekt laxfilé hittar du…

Läs mer

Morfars revben!

Frågade Li-Ming idag vad hon önskade sig för middag, väntade mig då ett svar såsom: köttfärsås och spaghetti, korvstroganoff eller pannkaka, alla nämnda helt solklara favoriter. Men icke! Hon var sugen på morfars revben…Han grillade sådana i somras under vår semester. Och han grilllade massor av kött, så det blev en hel del över, trots…

Läs mer

Goda tillbehör till kyckling eller fisk…

Nu känns det som man kan börja hoppas att det kommer en vår! Kände mig lite inspirerad av den känslan. Grillade lite kycklingbröst och till det gjorde jag en supergod och lätt sås, rödbetspesto. Lite sparris och jordgubbar och vips så kändes det som våren var kommen!!! Marinad till fisk eller fågel ca 4 port…

Läs mer

Anitas salsa…

Åkte i helgen ner till Gävle för att hälsa på min far och hans fru Anita. De undrade om jag hade några speciella önskemål om mat. Egentligen inte, svarade jag, bara Anita gör sin goda tomat- och paprikasallad! Vad som serveras till spelar ingen större roll, för den är sååå god. Den passar till nästan…

Läs mer

Österlen vår dag!

Min dag att laga mat till alla de 13! Upp till bevis, jag som är kock och allt.  Jag valde en enkel väg. På med gott kött på grillen och till det en lite matigare greksallad( vi har en vegetarian med oss), med lite extra bönor och annnat grönt. Nybakat bröd och lite goda såser till och…

Läs mer

Hela tjocka släkten……

Nu är vi samlade hela familjen i ett underbart hus på Österlen. Pappa fyller sjuttio och vi är här för att fira honom. Vi är totalt tretton stycken och för att för att alla ska få njuta och ha det skönt har vi delat upp matlagningen sinsemellan. Igår var det Obbe och Kristina som inledde…

Läs mer

Varma dagar….

Sol,värme och hetta. Inte är man speciellt hungrig under dagarna, men när solen är på väg ner börjar hungern komma. personligen vill jag inte stå i köket för länge och laga mat, men är ändå sugen på något smarrigt. Var nyss i Göteborg en sväng, vi gick ut och åt en del. En av kvällarna…

Läs mer

Herr Knapps oxfilé.

Pappa har berättat otaliga gånger om sin fantastiska cognacsmarinerade oxfilé. Receptet är hämtat från en krog i London, förmodligen någongång på 70-talet antar jag, för den är nämligen inbakad. Så i lördags var det äntligen dags för denna kulinariska upplevelse. Jag måste säga att  jag var lite skeptisk, att baka in så fint kött som oxfilé…

Läs mer

Grillsäsongen är äntligen här!

Härligt väder, gräsmattan nästan helt blottad och bra pris på karré. Det kändes som en uppmaning till grillning. Enligt mitt tycke är karré, entrecôte eller lammkotlett det i särklass godaste köttet att grilla. Det är fettet som gör det, otroligt liten risk att köttet ska bli torrt. Entrecôte behöver ingen mer kryddning än peppar och…

Läs mer

Rikare kan ingen vara…

Nu känner jag mig rik!  Ägnade eftermiddagen åt att fylla upp frysen med lite hembakt bröd. Dels frukostbullar och dels lite smakrikare matbröd som är snabbt och lätt att ta fram om man hastigt kommer på att det ska grillas eller så. För när det grillas är det ofta härligt väder och ingen vill stå…

Läs mer