Kantarellpaj med gorgonzola

Jag hade tur häromdagen, när jag var ute i skogen. Jag hittade kantareller!

Det är ju så gott och känns väldigt lyxigt. Egentligen är de ju allra godast att bara smörsteka och lägga på mackan. Fast en kantarellpaj är ju inte helt tokigt det heller. För några år sedan blev jag bjuden på en underbar kantarellpaj hos min moster. Jag kommer inte riktigt ihåg hennes recept men jag minns att det var gorgonzola i pajen.

Ibland tycker jag att det kan kännas lite krångligt att göra paj, många moment liksom. (Göra deg som sen ska vila och bakas ut samt förgräddas.) Därför tog jag en genväg och köpte färdig pajdeg utkavlad och klar, bara att förgrädda. Enkelt! Jag gjorde min kantarellpaj med mosters goda paj i minnet och den blev kanongod.

Ett tips när du steker kantareller är att tillsätta en nypa curry, bara lite, lite. Det framhäver nämligen smaken på kantarellerna.

Kantarellpaj med gorgonzola

4 port 175 grader i ca 30 min

1 pkt färdig pajdeg
ca 250 gr ostekta kantareller (ca 1liter)
200 gr gorgonzola
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk maizena utrört i lite vatten
10 cocktailtomater
3 ägg
smör
1 nypa curry
svartpeppar och lite salt
(riven ost)

Förgrädda pajskalet enligt anvisningarna på paketet. Stek kantarellerna i smör och krydda med lite curry, salt och svartpeppar. Slå på grädden och låt koka upp. Tärna i gorgonzolan och låt den smälta ner i grädden. Red sedan av med maizenan. Tag av från värmen och knäck i äggen och blanda ordentligt. Häll blandningen i pajskalet, dela på tomaterna och stoppa i dem. dra ett varv över med pepparkvarnen och strö
eventuellt över lite riven ost.

Grädda din kantarellpaj i 175 grader i ca 30 min.

Gott med bara en sallad till men är också gott till grillat kött, fågel eller fisk, och en kräftskiva utan kantarellpaj är väl ingen riktig kräftskiva?!

Kantarellpaj med gorgonzola