En värmande Broccolisoppa i höstmörkret

En god soppa är aldrig att förakta.

Vi äter gärna soppa hemma hos oss. Egentligen kan man nästan koka soppa på vad som helst (spik?).
Den här gången blev det en broccolisoppa. Grunden kokar jag på själva ”stammen”. Sedan låter jag broccolibuketterna koka med de sista minuterna.

Blir jättegott och så har man ju tagit var på hela grönsaken. Å, det är ju bra!

Krämig Broccolisoppa.

2-3 pers

1 broccoli
4 dl vatten
1 buljongtärning
0,5-1 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk grön pesto
4-5 rejäla matskedar créme fraiche
1,5 dl västerbottenost
salt och peppar

Att stoppa i: Rostad parmaskinka, räkor eller knaprigt bacon

Börja med att skära bort buketterna på broccolin. Dela dem sedan så de är små( de ska liksom rymmas på en soppsked) Skär sedan bort den allra grövsta delen längst ner på stammen. Skär sedan resten av broccolistammen i mindre bitar.

Skala vitlöksklyftorna och dela på hälften. Lägg i kastrull ( allt utom buketterna) och slå på vatten, vin. Lägg också i buljongtärningen och peston.

Koka upp och låt koka i ca 10-15 min, tills broccolibitarna är mjuka. Klicka nu i créme fraichen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Lägg i de små buketterna och koka ytterligare i ca 3-5 min. Dra av plattan och ha i den rivna osten.

Rör runt tills osten smält och soppan känns krämig och god. Servera som den är eller med något gott i.

Tips!
Gratinera av knäckebröd i ca 5 min, 250 grader, med lite örtsalt, ost och dill på. Urgott med något knaprigt till den lena soppan.

Sammetslen!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng