Vårfräsch Haloumisallad med Bulgur…

Haloumisallad

Ena dagen vill man äta en het, värmande soppa andra dagen vill man ha en frisk, lätt sallad. Omväxlande precis som aprilvädret. Jag har fått dille på haloumi. ( fast det var ett par, tre år sedan den var riktigt i ropet, som någon så vänligt påpekade) Iallafall så kan det hända vissa dagar att jag äter det både till lunch och middag. Så gott!

Min dotter tycker det är sådär.. Men man kan ju komplettera sin Haloumisallad med kyckling, tonfisk eller räkor. Idag gjorde vi en räk- och bulgursallad. Inte så avancerat, kanske man inte behöver ett recept på direkt. Men det är dressingen jag vill att ni ska prova. Den passar utmärkt till ovannämnda råvaror och kommer att bli ett gott tillbehör när grillsäsongen väl sätter igång!

Haloumisallad med bulgur ca 4 port

ca 3 dl kokt bulgur
Ca 75 gram sockerärtor
1 röd paprika
1 syrligt äpple
1/4 dels gurka
1/2 rödlök
en skvätt olivolja
2 st haloumi
curry
ca 150-200 gram räkor
blandad sallad

Strimla sockerärtor, paprika och rödlök. Hacka äpplet och skär salladen och gurkan.. När bulguret är kokt men fortfarande varmt blanda då i ärtorna, paprikan och rödlöken. Slå i en skvätt olivolja och blanda runt. Skär haloumin i skivor och stek den på ganska hög värme ett par minuter på varje sida. Krydda med curry. Lägg den strimlade salladen tillsammans med gurka och äpple i botten på en skål eller ett fat. Toppa med  bulgur, räkor och haloumin. Ringla till sist över den krämiga vinaigretten…

Solgul vinaigrette

1/2 apelsin skal och saft
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
2 tsk dijon
1/2 tsk ingefära
1 msk vit balsamico eller annan god vinäger
1,5 olja
salt ca 1/2 tsk
gurkmejja (om man vill ha den härligt solgul)

Riv skalet av apelsinen, pressa vitlöken och finhacka chilin. Blanda tillsammans med dijon, vinäger och apeslinsaften. Blanda också i vardera en halv tesked av ingefära och ev gurkmejja. Mixa med stavmixer eller kör med elvisp. Häll samtidigt i oljan i en tunn stråle. vispa ihop väl och smaka av med salt. Tycker du att den blev för tjock går det alldeles utmärkt att spä med lite kallt vatten.

Sol i hjärta, sol i sinne…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng