Var bara tvungen! Pizza Bianco

Couvert

På mästerkocken i veckan , var utmaningen att baka en pizza. En av deltagarna valde att göra en ”pizza bianco”, alltså en vit pizza utan tomatsås. Gott, tänkte jag! Han åkte dessvärre ut ur tävlingen. Fast jag blev sugen att prova själv, överbevisa att det visst går att göra en riktigt god vit pizza. Nu var ju inte de eminenta herrarna från juryn här (tack och lov!), men min egen lilla jury bestående av en kritisk sjuåring satt med besticken i högsta hugg och väntande.

Slurp, sa det. Pizzan, helt klart godkänd!
Även om ni inte vill göra just en Bianca, så är den här pizzadegen fantastisk!

Receptet är beräknat till en plåt. Jag hade plåten i ugnen, så den var riktigt het. ( har tyvärr ingen sån där pizzasten). Så bakade jag ut pizzan på bakplåtspapper och stjälpte sedan över den på den heta plåten i ugnen.

Pizza Bianco

ugn 250 grader undervärme

Degen

0,5 påse torrjäst (ca 1 rågad msk)
2,5 dl varmt vatten (40 grader+)
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl

Toppningen;

1, 5 dl créme fraiche
2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
salt ochpeppar
ca 120 gram rökt kalkon
1 bit fetaost
ca 6 champinjoner
1/2 gullök
ca 150 gram riven ost

God sallad;

1 påse babyspenat
1 tråg krasse
1/2 ask cocktailtomater
salt och peppar
1/2 pressad citron
olivolja

Rör ut torrjästen i vatten, salt, socker och olja. Rör väl och låt stå ca 5 min. Blanda sedan i båda mjölsorterna. Knåda sedan degen ( helst i en degblandare) ca tio minuter. Droppa lite olivolja över degen, täck sedan degbunken med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.

Blanda créme fraichen med oregano, salt och peppar och pressa i vitlöken. strimla kalkonen. Skiva champinjonerna och löken. Riv osten och tärna fetaosten.

Dela på tomaterna och blanda tillsamman med krasse och spenat. Salta och peppra. Pressa över citronen och droppa över lite olivolja.

Droppa sedan över olivolja på ett bakplåts papper. Tryck eller kavla ut degen. Stryk sedan ut fraichen, strössla över den rivna osten. På med champinjoner, lök och fetaost. Stjälp sedan över pizzan på den heta förvärmda plåten. Grädda mitt i ugnen (undervärme) i ca 15 minuter. Servera gärna den goda salladen till!

Undra just om den hade fallit herr Mannerström på läppen?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng