Tröstbak för en seg måndag…

Vi brukar ibland på jobbet beställa lyxbullar från våran lokala bagare. De är så oootroligt goda. Alldeles gyllengula med någon sorts pistaschcréme i, och toppade med både pärlsocker och kristyr. Många är de gånger vi suttit och försökt analysera vad som är i crémen och vad själva degen består av. En fredag när vi satt och mumsade ringde faktiskt bagaren för att bekräfta en order. Jag tog tillfället i akt och frågade både om créme och deg. Fick något mumlande svar om mjöl och vatten. Men däremot kunde jag få köpa 15 kg av pistachcrémen. Men så mycket bullar bakas inte på mitt jobb. Jag tackade nej. Då erbjöd han sig att skicka bara en liten burk, som smakprov. Lyckan var gjord! Fast nu har jag alltså gått och väntat, längtat i en och en halv vecka på den där butten. Kicki vår frukost värdinna kom idag med ett recept på bullar, hon tyckte att själva degen påminde om lyxbullar. Fyllning skulle egentligen bara vara smör och socker, men jag adderade pistaschnötter oxå. resultatet blev väldigt lyckat! Men i ärlighetens namn så är bagar- Bengts lyxbullar ett strå vassare!( eller smakar de bättre bara för att någon annan bakat dem?!)

Kickis go bulla a´la Helena ca 28 st ugn 220 grader

200 gram smör

7-8 dl mjöl

3 msk socker

2 krm slat

2,5 dl mjölk

1 äggula (spara vitan till penslingen)

25 gram jäst

Fyllning,

1,5 dl pistachnötter (80gram)

1 dl socker

100 gram smör

1/2 tsk bittermandelolja

pärlsocker

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser. Blanda till en smidig lite lös, fluffig deg. Låt den vila på mjölat bakbord medan du gör fyllningen. Mal eller hacka nötterna fint, gärna i en mixer. Blanda med socker, mjukt smör och bittermandel. Dela degen i två bitar och kavla ut dem. Dela varje bit i ca 14 fyrkanter, bre en rejäl klick av fyllningen, och vik sedan upp kanterna till mitten.( jag vek även upp kanternas kanter, om ni förstår vad jag menar). bullarna blir till små knytetn. de lägger du i en bpappersform och låter de sedan jäsa i 2 timmar. Pensla och sockra. In i ugn ca 10 min. Klart!

Bjud och Njut!!!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng