Trender i köket: Wok-panna

Jag kom ihåg när trenden wok-panna lanserades, någon gång tidigt 90-tal.

Måste ju ha varit samma ståhej som när lergrytan kom på 70-talet eller tacos på 80-talet?
Wok, själva ordet var ju så spännande och nytt, och alla dessa färska grönsaker som man skulle strimla och hacka. Vi köpte en wok-panna med tillhörande cd-skiva, kommer jag ihåg. Vet att jag spelade cd:n första gången woken skulle invigas. Passande asiatisk musik, för att komma i rätt stämning antar jag.

En hel lördag gick iallafall åt till den här woken. Det skulle inhandlas speciella grönsaker och kryddor. Färsk ingefära var besvärligt att hitta på Ica i Björndammen, minns jag. Speciellt när man själv var lite osäker på hur den såg ut. Tror jag gav upp och körde torkad.
Det fungerade ju också och hela familjen tyckte det var urgott med wok!

Lite senare kom ju också alla dessa wok-såser på burk. Alltså bara att woka upp lite kyckling och sedan på med ”farbrorns” färdiga sås. Väldigt populära! Finns de kvar, tro? Iallafall så vart jag sugen på lite typ wokat. (Har tyvärr ingen ”riktig” wokpanna, ingen wok-cd heller)

Jag ville prova att göra kyckling med cashewnötter, för att se om jag kunde få till den lika bra som min favvo-kinakrog i stan, (utan färdigköpt sås då) det gick så bra, så bra.

Faktiskt är jag helnöjd. Men jag kommer såklart fortsätta att gå till ”min” Kina!

I min wok-panna:
Kyckling med cashewnötter och paprika.

4 port

6-800 gram kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1-2 citrongräs
1/2 röd chili
3 msk sesamolja
2 msk tomatpuré
4-5 msk sweet chili
3-4 msk rödvinsvinäger
5 msk soya
2 msk mangochutney
2 tsk ingefära
0, 5 msk maizena
smör
ca 2,5 dl vatten
salt och peppar
cashewnötter

Strimla kycklingen och lägg i en bunke. Finhacka löken, chilin, dela på citrongräset( på längden och bredden) och pressa vitlöken blanda med kycklingen. Blanda också i purén, sesamoljan, vinägern, soyan, ingefära och sweet chilin.

Låt stå en stund, gärna upp mot en halvtimme. Dela eller strimla paprikan. Hetta upp en panna (eller wok) med en rejäl klick med smör i. Stek kycklingen ett par tre minuter.

Strö över Maizena och vänd runt. Slå på vattnet och lägg i paprikan. Låt koka upp.

Låt koka i 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Avsluta med att ha i de goda nötterna.
Servera med ris eller nudlar.

Vart tog woken vägen?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng