Tre bullar och en smet….

Dax för julstök i köket! Idag har jag bakat saffransbröd i tre olika tappningar. Mycket bra deg blev det, om man får säga det själv! Degen passar  både till lussekatter, bullar eller längder. Utesluter du saffran ur degen, så har du en fantastisk fin vetedeg till ”vanliga” kanelbullar. Smeten som jag hade till fyllning i bullarna kan man också tänka sig att det vore gott med lite kanel i.( Receptet är ganska stort och går alldeles utmärkt att halvera)

Grundegen;

350 gram smör

7,5 dl mjölk

2 paket jäst

2,5 dl créme fraiche

2 paket saffran

2,5 dl vit sirap

2 tsk stött kardemumma

2 tsk vanilj

knappt 4 liter mjöl

Smält smöret , slå i mjölken, créme fraichen och saffran. Värm till ca 38 grader. Rör ut jästen med sirap, vanilj och kardemumma. Slå på mjölkblandningen. Arbeta sedan in mjölet ordentligt, gärna med hjälp av en bra bakmaskin. Låt degen jäsa upp ca 30-40 min. Sedan är det bara att baka ut till valfri bulle;

Mandelbullar; ugn ca 200 grader

1 sats saffransdeg

200 gram mandelmassa

200 gram rumstempererat smör

3 dl socker

1,5 dl créme fraiche

1 tsk vanilj

ägg till pensling

pärlsocker och mandelspån till topping

Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Vispa sedan ihop den med övriga ingredienser. Kavla sedan ut degen och bre på den goda fyllningen. ( precis som när du bakar kanelbullar). Skär upp och stoppa i bullformar. Låt jäsa i ca 40 min och pensla med uppvispat ägg. Strössla lite mandel och pärlsocker på dem. Grädda i ca 5-7 min.

Släta bullar med blåbär; ugn ca 200 grader

1 sats saffransdeg

150 gram vit choklad

3 dl blåbär

ägg till pensling

Forma degen till runda bullar och låt jäsa i ca 40 min. Pensla och grädda i ca 7-10 min

Tina bären och smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda ihop choklad och bär. När bullarna svalnat något, klicka på bärblandningen. Njut!

Lussekatter; ugn ca 200 grader

Behöver jag skriva egentligen?

1 sats saffransdeg

russin

ägg till pensling

Baka ut degen och forma den till lussekatter eller valfri figur. Tryck i russinen. Låt jäsa i ca 40 min. Pensla sedan och grädda i ca 5-7 min.

Trevlig andra advent!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng