Smaskens till kaffet i bersån

Smaskens till kaffet i bersån

Här ett tips på en kaka som du kan variera i det oändliga och som blir magiskt till kaffet.

Grundreceptet är en kaka du gör i långpanna, häller i lite bär och sedan hyvlar smör över. Receptet har jag fått av Stina Persson, då jag jobbade som bagare på Gamla Staberg. Ett otrolig användbart recept.

Utan hyvlat smör över blir det en marängliknande kaka som är perfekt att använda som tårtbotten, grädda i långpanna, dela i två och ha vaniljgrädde och svenska jordgubbar i mitten. Konsistensen påminner lite om Budapest-rulle.

Stinas kaka
grundrecept

långpanna 200 grader 25 min rund form 150 grader ca 45 min

4 ägg
3,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa socker och ägg riktigt fluffigt. Tillsätt mjöl och bakpulver. Hyvla, med osthyvel, över smör.

Tips på olika fyllningar:

Cowboykaka

1/2 dl mörk choklad
1/2 dl dumlekola
1/2 dl kokos
1/2 dl nötter
2 msk kakao

Hacka nötter, choklad och kola grovt.(Jag brukar använda salta jordnötter) Blanda ner alla ingredienser i smeten. Kakaon kan du vispa ner tillsammans med mjölet.

Grädda kakan i en ugnsfast form snäppet mindre och djupare än långpannan, hyvla först smör över och ev ringla lite sirap. Grädda 150 grader ca 45 min.

Svenska smaker

3 dl jordgubbar ( behöver inte vara färska, upptinade funkar)
3 msk malen kardemumma
1 dl solrosfrön

Blanda i frön och kardemumman. Bred ut i pannan , rund form funkar också och droppa sen i gubbarna.

Julen

2 dl lingon
1 tsk malen nejlika
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 msk grädde

Blanda alltsammans och grädda i rund form.

Ni förstår att variationerna är oändliga, man tager vad man haver och vad man gillar.

Idag gjorde jag;

Helenas rabarberkola

4-5 dl rabarber
1,5 dl socker
40 gram smör

Skiva rabarbern och lägg tillsammans med smör och socker i kastrull. Koka ordentligt under ca 5 min, det ska då ha blivit en kolaliknande smet, om inte; koka en liten stund till.

Bred sedan ut kaksmeten i en långpanna och klicka över rabarber-kolan.

Andra bra kombinationer: blåbar+citron, svarta vinbär+mynta, hallon+päron, aprikos+valnöt, choklad+apelsin etc…

Jag kan hålla på hur länge som helst.

 -Hoppas att ni också hittar er favorit kombination!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng