Spänn av kyckling, påsken är över…..

Den här kycklingrätten är det nog väldigt många som gör hemma. Jag har iallafall blivit bjuden på den ett flertal gånger, i olika varianter. Men det är nog därför att den är så god, lätt att göra och svår att misslyckas med. Den är också lätt att variera, allt efter vad man har hemma i kylskåpet eller säsong.

Alltså en hel kyckling som man lägger på galler i ugnen, kryddar efter behag och under gallret i en långpanna sina favorit grönsaker. Ca 40 min så är det hela klart! Äta som det är eller bara med en god kall sås eller sallad till. Jag gjorde idag en vitlök- och citron kyckling med klyftpotatis och en kall druv- och äppelsås med curry. Yummie!

Citron och vitlökskyckling 4 pers 175 grader ca 40-50 min

1 hel kyckling

1 solo vitlök el ca 4-5 klyftor

1 citron

30-50 gram smör

salt och peppar

grönsaker Ex till 4 pers; 2 bakpotatisar, 2 morötter, 1 paprika, 1 rödlök

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut gallret och olja in det, så slipper du stå och diska i evigheter senare. Skiva smöret i tunna skivor, vitlöken likaså. Dela kycklingen mitt itu, men inte hela vägen igenom, utan bara så du kan fläka ut den. Smöret och vitlöken ska du stoppa innanför skinnet. Försök hitta en ”öppning” någonstans och lossa försiktigt med fingrarna, stoppa sedan in vitlök och smör på så många ställen du kommer åt. Skär grönsakerna i ganska stora bitar och lägg i en långpanna, behöver inte kryddas, de kommer få fin smak av kycklingen. Salta och peppra kycklingen och lägg den med skinnsidan uppåt på gallret. Tillsist pressar du citronen över. In i ugnen, långpannan med grönsaker sätter du hacket under. Där inne ska det hela vara i ca 40 min, du kan blanda om grönsakerna då och då. Om du är osäker på om kycklingen är färdig; sätt i en termometer, 75 grader ska den visa, eller så skär du ett litet snitt och rinner det ut en klar vätska så är den färdig. God som den är eller med;

Currydip

1 burk créme fraiche

1/2 syrligt äpple

ca 10-15 vindruvor

några blad basilika

1/2 tsk gul curry

1/2 tsk ingefära

salt och peppar

Finhacka äpple och basilika. Dela druvorna. Blanda i fraichen tillsammans med kryddorna, smaka av med salt och peppar.

I varje hem?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng