Söndagsteken….

En god stek på söndagen, nästan lite förlegat. Men ack så gott. Gott med kött, sås och potatis! I söndags bjöd jag hit några vänner på mat och tänkte då bjuda på steken, med gängse tillbehör. I frysen hade jag en fin ribbestek med svål. Men kylen gapade näst intill tom och ute var det ju sååå kallt. Hade ingen vidare lust att bylta på mig och ge mig iväg till affären. Man tager vad man haver!

Alltså fläskstek med asiatisk kryddning, grönsaksris, äppel- och bacon chutney och därtill en kall créme fraiche sås.

Steken ugn 200 grader

Fläskstek på ca 1,2 kg

Till kokningen;

1 morot

1 äpple

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

2 st lagerblad

10 st svartpepparkorn

1 msk rödvinsvinäger

1 msk salt

1 msk curry

1 kanelstång

1 buljongtärning

Skär ett rutmönster i svålen om det inte redan är gjort. Grovhacka alla grönsaker och lägg allt tillsammans med kryddor och buljongtärning i en stor kastrull. Slå på vinägern och vatten så att det täcker steken. Låt steken sjuda upp till ca 70-75 grader. Det tar ca 1 timme. Spara spadet!

Glaze

1 msk honung

1 tsk sesamolja

2 tsk soya

1 tsk ingefära

1 tsk spiskummin

1 tsk curry

2 vitlöksklyftor

5 st nejlikor

3 tsk rödvinsvinäger

1 msk sweet chili

Mortla nejlikorna och riv/pressa vitlöken. Rör sedan ihop alltsammans. Salta och peppra steken och ringla sedan över marinaden. Låt steken gå i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min, så att svålen blir härligt krispig.

Gott tillbehör med äpple

1 paket bacon

5-6 äpplen

1 klyfta vitlök

2 tsk sesamolja

2 tsk rödvinsvinäger

1 tsk ingefära

1/2 msk honung

2,5 dl spad från steken

salt och peppar

Skala och govhacka äpplena, strimla baconet. Fräs baconet tills det blir knaprigt, ta då upp det ur pannan och låt äpplena fräsa runt i fettet, slå på sesamolja, pressad vitlök, vinäger, honung och kryddor. Fräs ytterligare någon halvannan minut. Slå sedan på kokspadet  från steken och låt puttra tills äpplena är mjuka och nästan all vätska kokat bort. Vänd då ner baconet. Smaka av med salt och peppar. Serveras med fördel lite ljummen.

God kall sås

( såsen passar även utmärkt till både fisk och kyckling)

1 burk créme fraiche

ca 7-10 st soltorkade tomater

1 msk sweet chili

2 tsk tomatpuré

2 tsk italiensk salladskrydda

hackad färsk basilkika

salt och peppar

Finhacka tomaterna och basilikan. Rör sedan ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå till sig lite innan servering.

Riset vi åt till kokade jag i spadet från steken tillsammans med några teskedar curry och lite extra salt. jag hade även i några tärnade potatisar. Och mot slutet av koktiden vände jag ner lite färska grönsaker. Gott!

Skööna söndag!

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng