Sjung om studentens lyckliga da`r……

Nu stundar den härliga examenstiden. Ungdomlig frihet och lycka… Och med det kanske lite bjudningar för släkt och vänner hemmavid. Men för att det ska bli underbart och härligt är ju inte det meningen att någon ska stå i köket och slita utan att alla ska kunna mingla runt och få en doft av den där härliga ungdomskänslan. Man kan ju beställa catering, men det kan bli onödigt dyrt. Mitt tips är att fixa en buffé med smaker som passar alla. Lite kallskuret köper du över disk i affären, och sen är det tillbehören det kommer an på. En skiva parmaskinka eller rostbiff är ju just bara det: en skiva kött. Men med en god fetaostsallad, gremolata och västerbottenröra är det helt plötsligt en liten delikatesstallrik.

Så, här kommer lite goda tips inför stundande bjudningar.

Recepten är tänkta till en buffé( ca 10 pers) som tillbehör till dina favoriter; parma, serrano, salami, kyckling, lax eller räkor.

Färskoströra gott till bröd och kex

1 paket philadelphia ost

5 finhackade soltorkade tomater

1/2 rödlök

5 cocktail tomater

1 tsk italiensk salladskrydda

1 msk olivolja

Finhacka alla ingredienser och blanda tillsammans med osten. Ringla över olivoljan innan servering.

Gremolata gott att doppa bröd i och en hit till kallrökt lax

ca 0,4 kg bladpersilja

2 vitlöksklyftor

2 citroner, skal och saft

1-2 dl olivilja

rikligt med salt

Riv skalet av citronen, se till att inte få med något av det vita, då blir det beskt. Hacka ner persiljan lite grovt. Skala vitlöken och pressa eller riv den. Kör sedan allt i mixern tillsammans med olja och saften från citronerna. Smaka av med salt.

Apelsin och jordgubbsallad passar bra till lufttorkad skinka

4-5 apelsiner

1 ask jordgubbar

Vinaigrette;

3 msk balsamico

2 msk sambal olek

2 limefrikter, skal och saft

2 msk råsocker

3 msk olivolja

Koriander vid servering

Skala apelsinen, gärna med kniv, så du får med allt. Skiva den sedan i tunna skivor( ca 1/2 cm breda), skiva också jordgubbarna och lägg upp dekorativt på ett fat. Allting till vinaigretten balandar du och skakar eller rör ihop. rör tills sockret löst sig. Slå över vinaigretten ca 30 min innan servering och strössla över finhackad koriander.

Melon och fetasallad fräscht alternativ, gott till det mesta

1 liten galia melon

1/2-1 honungsmelon

1/2 vattenmelon

1 limefrukt, skal och saft

2 pkt fetaost

Tärna melonen i lagom stora kuber, gör likadant med fetaosten. Blanda inte ihop dem förrän strax innan servering, då kan du också riva över limeskalet och pressa över saften.

Räkdip smalare och godare alternativ än majonnäs

5 msk chilisås

4 msk vinäger

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tsk senapspulver

1 shalottenlök

chilipulver, salt och peppar

Skala och riv vitlöken, shalottenlöken finhackar du. Blanda sedan samman allting och smaka av med chili, salt och peppar. Såsen mår bra av att stå och dra.

Västerbotten röra gott till det mesta (även matjessill)

2-300 gram västerbotten

2 vitlöksklyftor

1 1/2 burk créme fraiche

1/2- 1 dl valnötter

salt,peppar

Riv osten och vitlöken, mixa sedan allt, utom nötterna, med en stavmixer. Hacka nötterna lite grovt och blanda dem. Smaka av med salt och peppar.

Att blanda ädelost och päron i en potatissallad är väligt gott. Eller att koka färskpotatis och sedan innan servering slå över pesto som du blandat i lite vinäger i. Att blanda grapefrukt, gurka, baby spenat och ruccola är också väldigt gott. Men vad ni än gör; Glöm inte brödet! Här kommer ett komplement till ett gott bröd;

Chévre chaud ugn 200 grader( receptet blir en plåt)

1 pkt Sara Lee smördeg

2 msk créme fraiche

150 gram chévre

50-100 gram riven ost

riven parmesan

svartpeppar från kvarnen

Grönsaker att toppa med efter tycke och smak. jag använde; kokt sparris, rödlök och zuccini.

Rulla ut smördegen, och pensla på fraichen, peppra lite. Smula över chévern och strössla över osten. Kör in i ugnen ca 10-15 min.

Grönsaker och parmesan har du på innan servering och kör in den igen ca 5 min innan servering. Jag lovar att den kommer gå åt, så gör många!

 

 

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng