På fredag kyckling?

Jag gillar ju asiatiskt, och så gillar jag kyckling. Helst färsk hel kyckling. Ganska billigt, tar ju dock lite tid, men det kan det vara värt. Man kan ju halvera kycklingen också för att spara lite tid, men saftigast och godast blir den ju ändå om man kör den hel.

Här ett recept på en kryddig kyckling med asiatisk touch, en god krämig sås och en frisk sallad därtill! Basmatiris eller jasminris är väldigt gott till!

Kryddig citrus kyckling. 4 port

Kycklingen; ugn 200 grader

1 kyckling

Kryddblandning; 1 msk tandoori, 1msk garam masala, 1 msk gul curry, 1 spiskummin. Olja, salt och peppar

1 lime

1 citron

1 apelsin

2 gula lökar

1 vitlök solo

3-4 msk tomatpuré

2-3 dl vatten

smör till pannan

Mortla ihop kryddblandningen med olja. Smaka av att den känns salt nog. (tänk på att den ska vara till en hel kyckling). Gnid in kycklingen med kryddorna.Hacka vitlöken och klyfta den gula löken. Smält smör i en gjutjärnspanna eller liknande, där kycklingen får plats. Stek på kycklingen runt om. Lägg sedan i lök, vitlök. Pressa över saften från citrus frukterna och lägg ner skalen en stund i pannan. ha i tomatpuré och vatten och låt det hela få ett uppkok och därefter koka i ca 5 min. Ta sedan ur skalen från frukterna och täck in pannan med folie eller sätt på ett lock. Ställ in i ugnen där bör den stå i ca 1-1,5 timmar, eller tills innertemperaturen är 78 grader.

Salladen;

1 röd paprika

5-6 salladslökar

1 avocado

1 ask cocktailtomater

1 lime, skal och saft

1 kruka koriander

2-3 msk fishsauce

olivolja

Finhacka paprikan, löken och tamaterna. Dela avocadon i lagom stora bitar. Hacka koriander. Blanda samman och riv över skalet från limen, pressa sedan över saften. Blanda slutligen i fishsauce och en skvätt olivolja.


Såsen;

spadet från kycklingen

2 msk mangochutney

ca 2 dl kokosgrädde/ mjölk

ca 2-3 dl grädde

salt

ev lite mer curry

När kycklingen uppnåt ca 78 grader ta då ut den och lägg på ett fat, vill du ha ett lite krispigare skinn kan du sätta in kycklingen i ugnen igen och griljera av den lite till. sila av det goda spadet i en kastrull, koka upp och slå grädde och kokosmjölken. Låt koka ihop i ca 5 min. ( kanske du vill reda av den lite?, jag gjorde det inte) Smaka sedan av den med salt och ev lite mer curry.

Smaklig Spis!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng