Mmmm. Moussaka på mitt vis med rester

Fick köttfärs över efter att vi ätit en av Li-Mings favoriträtter: Tacos.
Vanligtvis när jag får köttfärs eller köttfärssås över brukar jag laga lasagne men idag gjorde jag Moussaka, ja eller min variant får jag säga.

Jobbade en gång på en grekisk restaurang i Göteborg. Vanligtvis satt den något excentriske ägaren Nicolas och plinkade på sin gitarr, drack strega och välkomnade gästerna. Men när det var dax att producera moussaka i köket svidade han om för att lära den unga Helena hur det ska gå till. Viktigt när man lagar moussaka enligt Nicolas; köttfärssåsen ska kryddas med kanel och rödvin, aubergine och potatis ska friteras innan, bechamelsåsen ska vara extremt stabbig och innehålla många äggulor… Visst blev resultatet bra, men nu känner jag mig vuxen nog att göra min egen variant, fast jag brukar också tillsätta kanel och rödvin i köttfärssåsen, det blir mustigt och gott!

Min moussaka

ca 2 vuxna +2 små

ca 5-8 dl köttfärsås
1 aubergine
1 stor bakpotatis
1 dl créme fraiche
1 dl mjölk
1-2 dl riven ost
smör och olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt också på en kastrull lättsaltat vatten. Skiva potatisen i 0,5-1 cm tjocka skivor, auberginen också. När vattnet kokar lägg i potatissen , låt den koka i sisådär 3 -5 min. medans den gör det steker du aubeginen i smör och olivolja, salta och peppra. Låt auberginen bli gyllenbrun. Häll av potatisen. Vispa ihop fraiche, mjölk och ost, salta och peppra. Varva sedan; köttfärs, potatis, aubergine. Toppa sedan med ostblandningen och in i ugnen i ca 35-40 min. Klart!

Not for Nicolas!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng