Mor Annikas mat.

Under mina barndomsår jobbade min mor som dagbarnvårdare. Huset var alltid fullt av ungar. Mamma var ensamstående med fyra barn, lägg därtill en 5-6 dagbarn i diverse åldrar, så förstår ni att det var liv i luckan!

Det innebar givetvis en massa matlagning för mamma, och det gjorde hon med den äran. Innan jag kom i tonåren, och var hemma hos kompisar vars föräldrar var bortresta, hade jag aldrig ätit pulvermos.( smakade vidrigt, tycker jag fortfarande för övrigt) Inte hade vi någonsin färdiga köttbullar heller. Det enda jag kommer ihåg att mamma köpte färdigt på påse var någon mjölkig soppa, som jag trodde hette “änglamat”. Jag kunde inte förstå hur man förknippade något så smaklöst och menlöst med änglar! Tills jag flera år senare förstod att det hette ängamat. Ljuspunkten vid den måltiden var mammas goda bondlimpa med herrgårdsost!

En annat gott minne var mammas baconbiffar. Hon serverade dem med ris och grönpepparsås, vill jag minnas. Här kommer iallafall min variant på det matminnet;

Mor Annikas uppdaterade baconbiffar ugn 200 grader

receptet räcker till 4 vrålhungriga vuxna, 3 småttingar och en lunchlåda

900 gram nötfärs

170 gram flödeost pikante                                                                                                                                                    

3 ägg                                                                                                                                                                

2 tsk torkad timjan

salt och peppar från kvarnen

1-1 ½ paket bacon

Blanda alltsammans, utom baconet, någorlunda väl. Gör inget om det är lite klumpar från osten kvar. Salta Och peppra. om du är osäker på kryddningen, kan du ju provsteka en liten biff. Forma till knubbiga små biffar och lägg i en ugnsäker form. Linda en baconskiva runt varje biff och stoppa i ugnen, i ca 30-40 min beroende på biffarnas storlek.

När det hade gått ungefär 10 min stoppade jag in en långpanna (nedersta falsen) med hela småpotatisar, som jag hade ringlat lite olja över och strösslat havsalt på. De blev färdiga samtidigt. Jag rörde runt lite bland potatisen ett par gånger.Till det här serverade jag en kall créme fraichesås( fraiche blandat med tacokrydda) och en god sallad.

 Lika gott då som nu!

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng