Mangokyckling – En mild favorit

När jag började min kock-karriär, gick jag  först ett år som lärling på en av de bättre restaurangerna i Göteborg. Ingen lyxrestaurang direkt men med otroligt innovativt och nytänkande kök.

Köksmästaren var en äldre man med en hel massa kunskap, tyvärr så var han också väldigt hård och elak stundtals. Jag jobbade varje dag sida vid sida med honom i det trånga, trånga köket.
Och precis när jag kände med gråten i halsen, värre kan det ju iallafall inte bli, då gick de kaxiga, yngre a´la carte kockarna på sitt skift. Veta hut är bara förnamnet!

Men jag höll ut och lärde mig saker som jag än idag har användning för, framförallt om matlagning men också att stå på sig och säga ifrån när jargongen blir för tuff. Det var alltid fullsatt på kvällarna, men ett bord stod alltid obokat.

Det bordet var till för våra stamgäster som tittade in ett par, tre gånger i veckan. Antingen för att ta ett glas vin till ur flaskan de köpt föregående kväll eller för att ta en lite enklare bit mat.

En av de lite “enklare” rätter som de ofta efterfrågade var vår mangokyckling. Vi behövde inte ens ha den på menyn, de beställde den ändå. Och vi lagade.

Mild Mangokyckling

4 pers

ca 600 gram kyckligfilé
3 msk sesamolja
3 msk rapsolja
1 msk tigersauce eller sambal oelek
3-4 msk mango chutney
1 msk citronsaft
3 dl grädde eller kaffegrädde
Ditt val av grönsaker, jag valde: 1 broccoli, 1 röd paprika och sockerärtor. (moroten låg visst kvar på skärbrädan!)
Salt och peppar

Skär kycklingen i centimeterbreda bitar och lägg i en skål. Slå på oljorna och tiger sauce, blanda runt och låt stå medan du pysslar med grönsakerna. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna. Slå i lite rapsolja och sedan kycklingen. Salta och peppra.

Woka/stek i ca 3 min, ha sedan i grönsakerna och woka runt i ca 2 min till. Slå sedan i citronsaft och chutney. Blanda runt och slå sedan på grädden. Låt det hela koka  ihop sig i ytterligare sisådär 3 min. Smaka av med salt och peppar.

På restaurangen serverade vi jasminris till, idag valde jag nudlar.
Båda alternativen funkar utmärkt till!

Fortfarande en hit?!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng