Lax till många och en svensk delikatess

Idag serverade vi raggmunk och fläsk på jobbet. Jag tror Micke stekte drygt 35 kilo fläsk! 35 kilo det är mycket det. Lägg därtill en raggmunksmet gjord på 18 kilo potatis. Han stod vid stekbordet i princip hela dagen. Alla gäster åt och njöt, det är ju inte så ofta man gör raggmunk och fläsk hemma längre.

 Så den goda laxen vi också hade på lunchen fick stå lite i skymundan. Men den här rätten är verkligen en hit, ingen som jag hitills bjudit laxen på har sagt något annat. Och den är väldigt lätt att göra, passar ypperligt om man ska ha lite fler folk hemma på middag.

Kokos- och limebrässerad laxfilé ugn 200 grader ca 4 pers

600-800 gram laxfilé, skinnad och skuren i lagoma portionsbitar

1 burk kokosmjölk

1 -2 dl grädde

2 lime, skal och saft

ca 5 limeblad

1 msk grön curry

1 msk maizena

koriander

någon god grönsak; sugarsnaps, sparris, haricot verts eller liknande

Lägg filébitarna i ugnsfastform. Blanda kokosmjölken, med grädden. Riv skalet av limefrukterna, och pressa ner saften. Blanda sedan i curryn, krossa ner limebladen. Smaka av med salt. Sist rör du ner maizenan. Slå såsen över laxen och in i ugnen. Där inne bör den vara i ca 15-20 min. Innan servering strör du över hackad koriander och ev grönsak. Micke använde smörstekta haricot verts. Till det serverade han ett grönsaksris, men nudlar, bulgur eller cous-cous funkar också!

 

Hemma blev det varken lax eller fläsk, utan isterband. Det var någon som sa; Om Isterband kommit från Italien hade det varit klassat som en delikatess. Jag håller med, det är verkligen gott! Jag gjorde mina i ugnen idag, med äpple och senap.Till det serverade jag mandelpotatisstomp  med västerbotten. En riktig svensk delikatesstallrik! 

Isterband i ugn med äpple ugn 200 grader 2 vuxna 1 barn + lunchlåda

4 isterband

1/2 äpple

1/4 gul lök

1 msk grov senap

1 msk créme fraiche

lite gräslök och färsk oregano

Hacka lök och äpple och blanda med senap och fraichen. Blanda i örtena, salta och peppra. Skär ett snitt i isterbanden, hela vägen ner  så de bara hålls samman av skinnet. Klicka i fyllningen. In i ugnen 20 min. 

Potatisstomp 

ca 10 mandelpotatisar

25 gram smör

4 msk olivolja

2 msk créme fraiche

1 dl riven västerbotten

(mjölk om man tycker stompet blir för stabbigt)

Sätt på potatisvattnet medan du skalar potatisen. Dela dem i mindre bitar, för kortare koktid. När den är lagom mjuk, häll av vattnet, i med allting utom osten den spar du till sist. Kör en kort stund med elvisp. Inte helt slätt, det är gott om det är lite bitar kvar av potatisen. Tillsist vänder du ner osten och smakar av med salt och peppar.

Smaklig Spis!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng