Koka soppa på en svans?

Jag älskar grytor och soppar. Helst om de är lite mustiga och kryddiga. och nu är det ju perfekt att koka dylikt, med alla fina rotfrukter som finns att köpa. Råkar man dessutom springa på oxsvans i köttdisken är ju saken biff så att säga! Så här får ni en soppa att njuta av i höstmörkret. Den tar ju sin lilla tid på spisen, men i gengäld så sköter den ju i stort sett sig själv, ljuvliga dofter sprider sig och blir såklart hur god som helst!

Ljuvliga dofter sprider sig!

 

Min Oxsvanssoppa ca 4 pers

5-600 gram oxsvans

salt och peppar

olivolja och en klick smör

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 msk tomatpuré

2 färska tomater

2 lagerblad

5 svartpepparkorn

1 kanelstång

3 msk kinesisk soya

blandade örter:rosmarin, timjan, salvia,oregano ett par nypor av dina favoriter

1 dl glögg eller portvin

1 biljongtärning

1/2 rotselleri

2 morötter

2 palsternackor

3 potatisar

massvis av hackad persilja

Skala och hacka löken och vitlöken, tärna tomaten. Värm på olja och smör. Bryn sedan oxen. Salta och peppra.Ha i purén, tomaterna, örtkryddorna, kanelen och pepparkornen och låt fräsa med en stund. Lägg sedan i buljongen, häll i glöggen, soyan och fyll på med vatten så att det täcker. Nu ska det hela stå och puttra i mints tre timmar.

Skala och tärna rotfrukter och lök. Efter 3-4 timmar ta upp oxen och lägg ner rotfrukterna, kanske behöver du fylla på med mera vartten. Låt rotfrukterna koka tills de är nästen helt mjuka. Antingen skalar du av köttet från benet eller så lägger du i bitarna hela och serverar sedan vid sidan om. Jag väljer att skära bort köttet och lägga i det och låter det sedan koka med de sista fem minutrarna. Smaka av med salt och peppar. Precis innan ni ska till och äta strössla då i persilja. Gott att ha till är en lite uppkryddad créme fraiche, med chili och vitlök.

Tröst i Höst!

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng