Jakten på det perfekta brödet….

Det var min kompis Johanna som sa det: att hon är på jakt efter det perfekta brödet. Nu trodde hon att hon funnit det! Receptet på det bästa brödet, det var iallafall nära  nog , sa hon. Surdegar och långjäsning i all ära, men vad slår egentligen en god fluffig, nybakad tekaka, som nästan smälter i munnen. Ja, det var så hon beskrev dem: att de nästan smälte i munnen…Det receptet vill jag också prova, helst genast! Det var hemma hos sin svärmor Marianne, hon blivit bjuden på ovannämnda. Marianne hade också lovat att ge Johanna receptet, som hon i sin tur gav mig( med Mariannes välsignelse). Jag har provbakat dem nu, och ätit dem och visst de är heeeelt fantastiska! Här får ni ta del av både mailet och receptet. ( Jag halverade receptet och det gick alldeles utmärkt!)

Hejsan Helena,

Här kommer receptet på de härliga tekakorna, de är sådär att de smälter i munnen. Hon har en gammaldags hushållsassistent som rymmer stora degar så hon brukar baka på en liter, men hon sa att det går bra att halvera receptet, resultatet blir lika bra då. Dessutom provbakade hon dem ordentligt imorse så de skulle bli rätt mängder i receptet, gulligt J.

 

Mamma Mariannes härliga tekakor (ca 20 st)

 

Mjöl och jäst brukar jag förvara i rumsvärme några timmar före bakning.

 

1 l mjölk

100 g margarin

3/4 dl brödsirap

100 g jäst

1 msk salt

600 g rågsikt

600 g vetemjöl

+ lite extra mjöl till utbakning

 

Smält margarinet och tillsätt mjölk och sirap. Låt blandningen bli fingervarm och tillsätt jäst och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen minst 6 min i degblandare. Låt degen jäsa övertäckt  25 min. Ta upp deg i omgångar på bakbordet och bearbeta den slät. Forma eller kavla ut ca 1 cm tjocka kakor som naggas och får jäsa övertäckta 35 min. Grädda kakorna i 225 grader varm ugn ca 7-8 min.

Sorry Johanna, jag kör med mina amatörbilder 😉

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng