En Aubergine inspirerad av deckare..

Läste för flera år sedan en av Camilleris böcker om komissarie Montalbano, jag gillar de böckerna. Inte bara för intrigernas skull utan mest för Montalbanos formidabla hushållerska. Hon har alltid lagat något litet underverk till herrn, antingen som lunch om han behagar dyka upp eller om han inte kommer hem inställt i kylen.

En sen kväll då han kom hem stod det iallafall i denna kyl gratinerad aubergine med parmesan. På sättet författaren beskriver rätten kan man inte annat än att bli sugen, vare sig man gillar aubergine eller inte. Jag älskar aubergine. Så det här är min tolkning;

Montalbanos aubergine

ugn 250 grader

1 aubergine
olivolja och smör att steka i
salt och peppar
1/2 burk konserverade cocktailtomater( jag använde märket mutti, urgoda)
2-3 msk inlagda vitlöksklyftor
1 knippe färsk basilika
1 msk olivolja
riven parmesan

Skär auberginen i centimetertjocka skivor(det brukar alltid stå i alla recept att man ska salta ur auberginen innan, jag har aldrig gjort det och den blir god ändå) , lägg den i het panna med smör och olivolja stek på båda sidor tills de fått en gyllenbrun färg, salta och peppra. Lägg upp skivorna på ett ugnsfast fat. Mixa vitlöken med oljan och basilikan, smaka av med salt. Ringla över tomaterna och sedan vitlökshacket på auberginen avsluta med massa riven parmesan. I ugn ca 10 min.

Jag har för mig att komissarien åt sina auberginer med en bit bröd och ett glas vitt. Jag bjöd mina gäster på auberginen tillsammans med färsk tortellini som jag kokat med sparris, när det var avhällt ( efter ca 3 min) vände jag ner 2 msk créme fraiche, en skivad avocado och riven parmesan. Salt och peppar. Hiten var ett faktum och allt som allt tog det ca 15 min!

Ett annat recept som innehåller Tortellini hittar ni här!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng