Hur ska man överträffa tjäder?

Min bror är på besök igen. Han gillar god mat och gott vin. Sist han var här lagade jag tjäder, syrade grönsaker och pepparsås. Det kändes svårt att överträffa. Jag hade tagit ut en rostbiff ur frysen, men vad göra med den? Inspirationen ville inte riktigt infinna sig. Min bror hade förhört sig om vad som skulle serveras och handlat vin därefter. Därför ville jag åstadkomma något riktigt gott. Kände mig ganska håglös, tills det att jag stod i köket med det fina köttstycket. Det blev lite”man tager vad man haver”, men otroligt gott!

Chipotleglacerad rostbiff

1 stek (gärna rostbiff eller biff)

pepparkorn (ca 4 av var rosé, grön, vit och svart)                                                                                  

4 vitlöksklyftor

1 dl chipotleglace ( elller annan favorit)

4 st chorizo fresco ( underbart god korv, men som sagt tag din egen favorit)

1 liten burk taco salsa ( valfri styrka)

lika mycket vatten som taco salsa

salt och peppar

Mortla peppar tillsammans med vitlöksklyftorna. Slå sedan på glacen och dra några varv till. Salta och peppra steken. Bryn den sedan runt om , använd gärna en ugnsfast gjutjärnsgryta. Skiva korven och lägg ner den i grytan. Slå sedan på salsa och vatten. Till sist slår du över glacen på steken. Ställ in den i ugnen utan lock, stoppa i en kötttermometer. När den visar ca54-58 grader tar du ut den och sätter på locket och låter den”vila” i ca 30 min. Skär sedan upp den och servera med, exempelvis;

Rödkålscoleslaw ca 4 pers

1 bit rödkål ( ca 5 dl strimlad)

1/2 röd chili

1/2 rödlök

1/2 burk créme fraiche                                                                                                                              

2 msk majonnäs

krasse

salt och peppar

Strimla kålen, finhacka chili och rödlöken. Blanda med fraichen och majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Toppa med klippt krasse. Coleslawen smakar bäst om den får stå ett tag innan servering.

Rostade rotfrukter är mycket gott och mycket lätt. Jag brukar också ha i hela, oskalade vitlöksklyftor. De blir otroligt goda och får en nötig, lite krämig smak.

Rostade rotfrukter med vitlök och oliver 190 grader ca 15-20 min 4 pers

1 stor palsternacka

1/2 rotselleri

3 morötter

1 hel vitlök

1/2 burk stora oliver

salt, örter och olivolja

Skala och skär rotfrukterna i fingerstora bitar. Lägg i långpanna tillsammans med vitlöksklyftorna och oliverna. Ringla över olivolja och strö över salt och örter. Sätt in i ugnen, ca 15 min. Är du osäker om det är färdigt, smaka på en vitlök, är den mjuk och krämig så är det klart!

Det var gott med ett glas Chianti Classico till!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng