Herr Knapps oxfilé.

Pappa har berättat otaliga gånger om sin fantastiska cognacsmarinerade oxfilé. Receptet är hämtat från en krog i London, förmodligen någongång på 70-talet antar jag, för den är nämligen inbakad.

Så i lördags var det äntligen dags för denna kulinariska upplevelse. Jag måste säga att  jag var lite skeptisk, att baka in så fint kött som oxfilé bär mig lite emot. Bra nötkött tycker jag i regel bara ska stekas eller grillas lite lätt.

Men till min förvåning var det en hit, riktigt gott och inte alls så stabbigt och mäktigt som jag trott.

Pappas inbakade oxfilé ugn ca 180 grader

Receptet räcker till 5 matglada vuxna, en liten och en lunchlåda.

1 putsad oxfilé, båda ändbitarna borttagna ( Drygt 1 kilo)

1/2-1 dl cognac ( eller eau de vin)

1 lök

4 – 5 färska champinjoner

100 gram rumstempererat smör

175 gram leverpastej ( vi tog en ny sort som finns nu, leverpastej blandat med färskost)

1 rulle smördeg ( finns en utmärkt sort av märket sara lee)

smör till stekning

salt och peppar

Putsa oxfilén och skär bort ändbitarna så du har en någorlunda jämntjock filé. Lägg filén i en plastpåse slå på cognacen, knyt påsen och låt den ligga framme på ett fat eller dylikt i ca 2 timmar. Vänd på den då och då. Finhacka lök och champinjoner. Blanda det mjuka smöret med pastejen. Ta upp filén ur cognacen och bryn på den, salta och peppra. Låt den ligga och vila( Gärna inlindad i tidningspapper) medans du fräser champinjonhacket i samma panna du använt till filén. Blanda ihop pastejröran med hacket. Lägg filén på smördegen och kleta röran runt om hela filén. Slå sedan in filén i degen och förslut väl med hjälp av ägg. Pensla hela ”rullen” med ägg. Vi strösslade lite havsalt och timjan på. Den åkte sedan in i ugnen ca 20 min eller tills den blev gyllenbrun,kött termometern stod då på 55 grader.

 

 Vi åt hasselbackspotatis och rödvinsås till. Otroligt gott. Pappa har inte lagat det här för sista gången iallafall!

Till sist ett tips på hasselbackarna det kan ju vara lite knöligt att få till det när man ska skära dem,                                                                                                                                                                                                      

 sätt ett grillspett nertill innan du skär. Då kan du oxå skära fler på samma gång!                                                

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng