Guldfeber…

Puh, är så trött så ögonen går i kors. Men nu har jag äntligen tagit hand om guldklimparna som legat i kylen i allt för många dagar. Kantarellerna! Det allra godaste är ju att smörsteka dem när de är färska och lägga på en skiva fäbodknäcke, det går ju inte att misslyckas med.( och tänk vilken härlig och uppskattad förrätt) Men nu hade jag så mycket, så då hade vi väl fått äta kantarellmackor veckan ut! Lite av dem ska jag nog smörsteka och sedan frysa in, till såser och sånt. Några får ligga kvar i kylen i en papperspåse( klarar sig ganska länge), till goda mackor och middagar. Och två liter syltade jag in, det blir urgott att ha som tillbehör till söndagsteken, det stekta fläsket eller varför inte till en god lagrad ost eller lantpaté. Och lätt är det oxå!

Gula och Goda

2 liter kantareller

3 liter vatten

2 tsk vinäger

3 tsk salt

Koka upp vattnet med saltet och vinägern. I med den rensade svampen och låt sjuda  i ca 10 min. Häll av svampen, men spara 3 dl av spadet,

Lagen;

3 dl svampspad

1,5 dl ättika( 12%)

0,5 dl vit vinäger

2 dl råsocker

1 tsk gurkmeja

4 vitlöksklyftor

2 cm ingefära

1 röd chili

15 svartpepparkorn

3 lagerblad

Skala och finhacka både ingefäran, löken och chilin. Krossa pepparkornen i morteln. Blanda alla ingredienser till lagen i kastrull låt det hela koka upp och sedan koka i ca 5 min. Lägg sedan i svampen och låt sjuda i ytterligare 5 min. Ös sedan upp på rengjorda burkar och ställ svalt. De ska gärna stå i 1-2 dygn innan du serverar dem. Svampen håller sig i ca 3 månader.

Guld i mun…

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng