Grillsäsongen är äntligen här!

Härligt väder, gräsmattan nästan helt blottad och bra pris på karré. Det kändes som en uppmaning till grillning. Enligt mitt tycke är karré, entrecôte eller lammkotlett det i särklass godaste köttet att grilla. Det är fettet som gör det, otroligt liten risk att köttet ska bli torrt. Entrecôte behöver ingen mer kryddning än peppar och salt egentligen. Lamm kanske lite örter och vitlök. Entrecôte och lamm smakar så bra ändå. Fläskkött kan för alldel också ha en fin smak men blir inte sämre av lite kryddning. Jag gillar inte dessa olika oljor och marinader som det finns så mycket av. Oftast har man bra kryddor hemma, det är bara att blanda och ge….

Rub till karré eller kyckling

1 tsk senapsfrö

1 tsk spiskummin

1 tsk timjan

1 tsk mejram

2 tsk chilipulver

1 tsk sesamolja

1 tsk soya

1 tsk balsamvinäger

2 tsk farinsocker

salt och peppar

Allting blandas i morteln med några kraftiga tag, tills senapsfröna är krossade. ” Smörj”sedan in köttet med blandningen. Slå in i smörpapper och låt ligga ett tag, ju längre desto mer går kryddningen in i köttet. Blir ändå gott om det bara fått ligga en kvart eller så!

Du har säkert massor av egna favoriter du serverar till din grillning, men här kommer två av mina!

Rostad potatissallad med grön vinaigrette ugn 200 grader

Färskpotatis eller mandelpotatis ( beräkna 2-3 per person)

salt, olja och ev chilikrydda

Putsa potatisen om det behövs. lägg dem på pappersklädd plåt, ringla över olja, salta och krydda. In i varm ugn ca 20-25 min, beroende på potatisstorlek. Klart1 Potatisen är jättegod att servera som den är nu, men kan piffas till ytterligare.

Grön vinaigrette

1 kruka basilika

2 msk vitvinsvinäger

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk dijonsenap

0,5-1 dl olivolja

salt och peppar

Allting mixas med stavmixer och mixas ihop till en slät grön sås. Om du inte har mixer, finhacka basilikan och kör sedan allt med elvisp.

Vinaigretten slår du över potatisen som kan uppgraderas ytterligare med några av dina favorit grönsaker. Jag valde;

Grön sparris, förvälld ett par minuter

Broccoli, också förvälld med sparrisen

Salladslök

Sockerärtor

Pärltomater

Rödlök

Blanda grönsakerna efter potatisen svalnat ett par, tre minuter, slå över vinaigretten och vänd om ett par varv.

Fetacréme

1 bit fetaost

1 burk créme fraiche

1-2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk timjan

2 msk olivolja

ev salt

Smula ner fetaosten i en skål, på med fraichen och resten av ingredienserna. Kör sedan med stavmixern, ja eller elvispen. Jag brukar inte köra den helt slät utan gillar när det är små bitar av feta kvar. Den här röran är otroligt populär. Man kan ha den som smörgåspålägg tillsammans med en god salami eller till förrätt med parma och melon. och givetvis som tillbehör när man grillar!

Ut och njut!

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng