Grekiskt hö eller rest blir fest…..

Har länge letat efter en krydda som vi använde en del på Gamla Staberg och Kopparhatten. Bockhornsklöver heter den. Svårt att beskriva hur den smakar, men den ingår i nästan alla curry blandningar och används mycket i indisk matlagning. Den smakar nästan lite salmiak blandat med en örtig smak. Direkt översatt från latin blir namnet grekiskt hö. Men det kan man ju inte gärna springa runt i affärerna och fråga efter. Jag har alltså letat runt här i vår stad och till och med på butiken Saffran skakade de på huvudet. Men jag gav mig inte. Jag gick igenom hela deras kryddförråd och hittade tillslut kryddblandningen Anbapulver. Den består av bockhornsklöver, gurkmeja, salt och peppar. Jag tog en stark och en mild, för att säkra upp. Man behöver inte använda så mycket då blir risken att det blir lite besk smak.

Alltså bockhornsklöver är god om du ska laga lite asiatiskt eller indiskt. Gärna i grytor eller en tesked elller två i risvattnet. Jag tog imorse ut en påse med tärnad oxfilé ur frysen. Det blev över när vi ”rensade” (parera kallas det på köksspråk) oxfilén min pappa skulle tillaga för ett tag sedan. Vi ville nämligen bara ha den fina mittbiten. Så ändarna tärnades kvickt ner och lades i frysen för senare tillfälle, nu! Jag gjorde en mustig gryta med min nyss inköpta efterlängtade krydda.

Mustig höstgryta 4 pers

1 paket bacon

400-500 gram grytbitar av nöt, gärna biff eller entrecôte(eller oxfilé då om man har det till hands)

2 vitlöksklyftor

1 lök

3 msk tomatpuré

2 msk ketchup

1 msk sambal badjak eller sambal olek

1 tsk anbapulver

2 tsk socker

1 oxbuljongtärning

2,5 dl rött vin

2,5 dl vatten

Strimla baconet, och hacka vitlöken. Fräs det tills baconet börjar släppa fettet, ha då i grytbitarna. Låt det hela få färg medan du skivar löken i hakvmånar, lägg sedan i den oxå. Ha sedan i klövern, purén, ketchup, socker och sambal, låt fräsa med en stund. Dra ett par tre varv med pepparkvarnen och slå sedan på vin och vatten lägg med buljongtärningen. Låt det hela småputtra tills du tycker att köttet är lagom mört. Tid varierar ju beroende på vilket kött man valt. Känns det som om spadet håller på att koka bort är det bara att spä med mera vatten ( och lite vin om man vill). Smaka av med salt och peppar och kanske lite mera klöver. Servera med en god potatispuré, ris eller bulgur. fast jag åt med helt vanlig kokt potatis och syltade kantareller och det var GOTT!

grekiskt/indiskt/svenskt

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng