Gott bröd!

Eventuellt kanske man är lite trött på att stå och vara kreativ i köket, nu efter alla storhelger. Men ett gott bröd är ju aldrig att förakta. Här ska ni få ett jättebra grundrecept på ett bröd. Tanken med det här receptet är att ni kan byta ut en del av vetemjölet mot någon annan mjölsort, typ durumvete för en mer sydländsk känsla, eller något grövre mjöl för ett lite robustare bröd. Du kan också stoppa i lite frön eller nötter. Torkad frukt, örter, ost, oliver, pesto, grönsaker… Endast din fantasi och tycke och smak sätter gränser. Eller varför inte pensla brödet med någon god olja och strössla över havsalt, vallmofrön, sesamfrön eller lite peppar för ett mer spännande bröd? Du kan ju också byta ut sockret mot sirap eller honung! Lycka till!

Gott och enkelt bröd! 200 grader ca 15-20 min

1 pkt jäst

5 dl vatten

0,25 dl olja ( valfri sort, såklart)

2 tsk salt

1 msk socker

ca 12-15 dl vetemjöl

Det är bra om du har tillgång till en bakmaskin, men går ju såklart alldeles utmärkt att blanda för hand också. Smula jästen i en lämplig skål och strö över socker, salt och olja. Rör runt så jästen löser sig, slå sedan på ljummet vatten och blanda. Sedan är det bara att röra ner mjölet och arbeta in det ordentligt. Hellre en för lös deg än för stabbig. Tänk segt tuggumi! Låt sedan degen jäsa i ca 30-40 min. Slå sedan upp den på mjölat bakbord. Du behöver inte knåda degen nu, utan bara forma den så som du vill ha den. Känns den aningen lös, använd mycket mjöl på bordet och degen och föralldel dina händer. Annars är ett annat tips att istället hälla lite olja på bakbordet och degen och sedan olja in händerna och jobba med degen. Forma degen till limpor, baguetter eller liknande. Pensla eventuellt och låt bröden vila i ca 10 min. Sedan skjuts in i ugnen. Ett tips; om man vill ha lite krispigare yta släng in några isbitar i botten på ugnen samtidigt som brödet. Brödet ska få en gyllene färg. Är du osäker om det är färdigt? Använd en termometer;

92 grader för vitt bröd

94 grader för halv grovt

96-98 grader för riktigt grovt bröd

I brist på bröd får man äta limpa!

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng