Goda tillbehör till kyckling eller fisk…

Nu känns det som man kan börja hoppas att det kommer en vår! Kände mig lite inspirerad av den känslan. Grillade lite kycklingbröst och till det gjorde jag en supergod och lätt sås, rödbetspesto. Lite sparris och jordgubbar och vips så kändes det som våren var kommen!!!

Marinad till fisk eller fågel ca 4 port

2 citroner

1 knippe färsk timjan

2 tsk  svartpeppar från kvarnen

2 msk olivolja

Riv skalet av citronen och pressa den. Blanda med peppar, olja och ört. Lägg fisk eller fågel (eller kalv?) och låt stå i minst 2 timmar. Saltar gör du vid grillning. Jag brukar bara låta filén få fin färg på grillen och sen köra den i ugn på 150 grader tills den når 65 grader. (Fisk i ca 120 grader till ca 45 grader)

Den enkla såsen ca 4 port

1 dl vitt vin

1 dl vatten

3 vitlöksklyftor

1 potatis

ca 1/2 halv palsternacka

1 rejäl klick smör

ca 2-3 dl grädde

ca 75 gram chévreost

salt och peppar

Skala potatis, palsternacka och vitlök. Skär potatisen och palsternackan i grövre bitar, vitlöken kan du låta vara hel. Koka upp vin, vatten , smör tillsammans med grönsakerna. När de kokat mjuka mixa dem med stavmixer. Slå på grädde och låt koka ihop lite. Smula ner osten och vispa såsen slät. Smaka slutligen av med salt och peppar!

Smak och färgrik pesto

Ca 3-4 rödbetor

2 dl solrosfrön

1-2 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

1 kruka basilika

3 msk balsamvinäger

salt

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Låt svalna och skala dem sedan, skär dem i mindre bitar. Rosta fröna i stekpannan med lite salt och stänk i lite vatten. De är klara när de börjar få lite färg och en ljuvlig doft börjar sprida sig i köket. Mixa sedan betor tillsammans med frön, vitlök, olja, vinäger och basilika. Smaka av med salt. Peston passar ypperligt ihop med såsen!

Supergod vinaigrette till jordgubbar

1 dl balsamvinäger

1/2 dl råsocker

1 citron

1/2 dl olivolja

salt och peppar

Riv skalet av citroner, lägg i en kastrull tillsammans med vinäger, olja socker och saften från citronen. Låt det hela småputtra en sisådår 5-10 min, smaka av med salt och peppar. Väldigt god att slå över nykokta primörer eller att låta klyftade jordgubbar marinera i någon timme innan man stoppar dem i en sallad.

Våren är här?!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng