Glödgad cider och mjuk pepparkaka.

Mulled cider dricker de på vintern och runt jul en del i England. Jag hade aldrig provat, och var väldigt nyfiken. Det såg så gott ut, varmt och kryddigt. Jag är ju inte så mycket för glögg. Tycker det kan bli lite för sött. Men en torr cider, det kunde vara nåt. Att bjuda på som fördrink eller till glöggfesten? Jag serverade den till efterrätten och det blev både uppskattat och gott!

Glödgad cider.

2st 50 cl torr engelsk eller fransk cider

4 kanelstänger

1 vaniljstång

ca 15 st kryddnejlikor

ca 15 st kryddpepparkorn

ca 15 kardemummafrön

2 cm färsk ingefära

1 näve russin

4 msk calvados (om man vill, går bra utan också)

muskotnöt

ev lite mer socker

Krossa alla kryddor i en mortel (förutom muskoten), hacka upp ingefäran i småbitar och mosa till russinen lite med en kniv. Lägg alltsammans i en kastrull och slå på cidern. Sätt på lock och låt stå och dra minst ett par timmar, ju längre desto kryddigare. Värm sedan cidern på svag värme till max 60 grader. Slå i calvados och smaka ev av med mer socker. Sila upp i glas och riv lite muskot över. Servera och njut!

Den mjuka pepparkakan med mascarponekräm. ugn ca 175 grader

4 st ägg
300 g socker
75 g smör
2,5 dl kaffegrädde
ca 4,2 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk  malen kardemumma
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 msk smör till formen
ströbröd

Smält smöret och slå i grädden. Vispa ägg och socker pösigt. Slå på gräddblandningen och vispa lite till. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor, rör ned dem och blanda till smeten är klumpfri. Grädda i ugnen ca 1- 1,5 timme. Servera med grädde eller den här goda crémen..

Kaffe och mascarponekräm.

ca 100 gram mascarpone

1 tsk vanilj

2 msk florsocker

1 msk kahlua

2 msk riven choklad

1 msk rårörda eller frysta lingon

Rör mascarponen smidig med vanilj, socker och kahlua. Riv chokladen och blanda i den. Tilslut rör ned lingonen. Gott till den mjuka pepparkakan, men säkert lika god till någon anna av dina favoritkakor!

…..Skogen är full av lingonben
Pär är full av tomtar…..

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng