Fried….

Friterat är nästan alltid gott. Li-Ming har fått en fablesse för fried chicken wings, från närmaste snabbmatskedja. Tänkte att jag skulle överbevisa hennes teori att man absolut inte kan göra lika god kyckling själv! Det är faktiskt inte så svårt att få till, det gäller bara att ha lite koll på grytan med friteringsoljan. Man kan ju stoppa i en vanlig kött termometer, oljan ska hålla en temperatur på ca 170-190 grader. Använd en tjockbottnad kastrull eller som jag; en gjutjärnspanna med lite högre kanter. Fyll upp den med friteringsolja. ( finns att köpa i vilken affär som helst. Det som är bra med den oljan är att den är smakfattig och verkligt värmetålig) Sätt den på plattan och hetta upp den, när den nått ca 180 grader sänk värmen på plattan till hälften.Sen när du lagt i kycklingen kyls ju oljan ner något, då kan du höja den lite igen. Om mot formodan oljan skulle fatta eld, Kväv den med ett lock och dra den av plattan. INGET VATTEN!

Iallafall är min dotter nu överbevisad! Godare, och lite fräschare, men förmodligen lika fett och onyttigt!

Friterad kyckling räkna ca 120-150 gram per pers

Kycklingdelar ( valfritt; lår, hel eller som jag filé)

mjöl

ströbröd

citron

salt, peppar och någon mer god krydda; paprika, chili, curry. Jag använde tandoori, det blev gott!

olja till fritering

Dela kycklingen i mindre portions bitar, ca 50 gram. Salta, peppra och pressa en halv citron över bitarna. Låt dem ligga medans du gör iordning mjölblandningen. Häll ca 1 dl mjöl, 3 msk ströbröd, salt, peppar och ca 3 tsk av din favoritkrydda i en plastpåse.Smaka av blandningen om det behövs mer salt eller så. Lägg i kycklingen och skaka om ordentligt, se till att alla delar är rejält täckta av mjölet. Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg försiktigt i kycklingen. Vänd dem lite då och då, så de blir ordentigt friterade. Filé bitar tar ca 10 min, med ben tar det några minuter extra. Är du osäker på om den är färdig, kan du sticka ett hål i kyckligen och pressa lite på den. Är vätskan som kommer ur klar, då är kycklingen färdig!

Till kycklingen åt vi stekt ris med grönsaker(mest bara för att jag hade kokt ris kvar från igår). Riset kryddade vi med soya, sesamolja och curry. Vi stekte såklart i riktigt smör! Jag gjorde också en kall sås med créme fraiche, lite vitlök och färsk mynta. Lite inlagd ingefära till( färdigköpt!) Och det blev en riktigt smarrig middag! ( Kycklingen kommer att passa utmärkt som strandmat, när det väl blir dax!)

Fett Gott!

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng