Fisk på pinne!

Kommer ni ihåg jeans märket Rocky? Ett märke som HM saluförde för sisådär 20 år sen. Lite coolare kläder för en yngre generation. I alla fall gav de ut en kokbok, Rocky food, som man kunde köpa till ett förmånligt pris i nämnda butikskedja. De som hade utformat alla recept var kockarna på PA c/o i Stockholm. Då kändes maten otroligt innovativ och kreativ. Smakrika, nytänkande och annorlunda upplagda klassiker såsom; toast skagen, grekisk sallad, wallenbergare… etc. En mycket användbar kokbok även om den kanske har gått ur tiden lite. I denna bok finns det ett recept på marinerad torsk på asiatisk vis. Kommer inte alls ihåg kryddor eller tillbehör. Men smaken minns jag! Helt underbar. Minns ej heller vad de valde att servera till, säkert nudlar eller ris. Passar oxå utmärkt till min tolkning av PA:s torsk, även om jag valde en GI-vänligare variant! Here goes;

Helena goes Rocky! ca 4 pers

600-800 gram torskfilé

1 solovitlök

ca 1 cm färsk ingefära

1 färsk piri-piri

1 msk soya

1 msk sesamolja

1/2 msk fishsauce

1/2 tsk gul curry

1 lime

mjöl

salt

smör till stekning

Gott GI tillbehör;

2 morötter

1/2 rättika

1/2 gurka

1 litet äpple

1 kruka gräslök

1 tråg krasse

o,5 dl vitvinsvinäger

2 msk vitt socker

svartpeppar från kvarnen ett par varv

Skala och riv vitlök och ingefära. Riv också skalet av limen. Finhacka piri-pirin. Blanda ihop limeskal+saft med vitlök, piri, ingefära och de övriga ingredienserna, inte saltet och mjölet dock! Stryk sedan på blandningen på torskens båda sidor. Lägg på ett fat och låt stå och dra i minst 1 timme i kylen. Blanda sedan vinäger och socker i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med peppar och salt. ställ åt sidan för att svalna. Skala och finstrimla grönsakerna, blanda ihop dem. Slå på den avsvalnade lagen och blanda runt väl. Ställ åt sidan medan du steker fisken. Fisken ska stekas i rikligt med smör efter du vänt den i det lättsaltade mjölet. Torsken behöver endast stekas 2 -3 minuter på var sida. Servera genast med de syrade grönsakerna och kanske lite inlagd ingefära och färsk lime!

Will rock you?!!

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng