Enklaste och godaste varianten på tomatsås!

Enklaste och godaste varianten på tomatsås!

-Pasta med tomatsås, svarade de i kör!
Vi pratade om vilken maträtt du skulle välja om du bara kunde få en maträtt för resten av ditt liv. Min syster och guddotter Ida valde då just pasta med tomatsås och jag är benägen att hålla med. I all sin enkelhet är ju det här den ultimata rätten. Viktigt är dock att man får till styrkan, sältan, syran och sötman, De fyra S:en.

En annan mycket viktigt sak, tycker jag, är att en sådan enkel sås som tomatsåsen förtjänar att serveras med en lite ”bättre” pasta. Snabbmakaroner göre sig icke besvär!

En god parmesan och lite färska örter får också en enkel tomatsås att bli riktigt lyxig.

Tomatsås 4 port

2 vitlöksklyftor
1 gullök
1 röd paprika
1/2  röd chili
1 msk socker
2-3 msk vitvinsvinäger
1 tärning grönsaksbuljong
1 stor tetra krossade tomater ( 2 burkar)
2 dl vatten
olivolja
salt och peppar

Hacka löken, chilin, paprikan ch vitlöken. Hetta upp olivolja(ganska rikligt) i en panna/kastrull. lägg i den hackade vitlöken, precis när den börjar å färg(går ganska snabbt) lägg i lök, chili och paprika. Blanda runt och låt steka ett par- tre minuter. Sockra sedan och låt bränna på en minut eller två. Smula över buljongen och slå på vinägern, det ska puttra rejält. Häll sedan på tomaterna och låt få ett ordentligt uppkok innan du slår i vatten. Låt nu tomatsåsen koka och puttra utan lock medan du fixar vatten till pastan osv. ( den ska alltså få puttra minst 15 min)
Smaka av med salt, peppar och ev mer syra/sötma.

Servera tomatsåsen  med nykokt pasta som blandats med färska örter och olivolja.
Färskriven parmesan är det självklara tillvalet!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng