En liten palt….

Zappade runt mellan kanalerna igår, och landade då i ett matprogram där de lagade pitepalt. Själv har jag bara smakat det för en herrans massa år sedan, då jag tillbringade mitt sommarlov hos släktingar i Skellefteå. De i sin tur hade släkt och bekanta i Piteå, vilka vi åkte och besökte. Där vankades det palt. Jag kommer ju från Göteborg och hade aldrig hört talas om den här “delikatessen”. För att det var en delikatess förstod jag ju av alla de upprymda vuxna som ivrigt satt och väntade runt det vaxduksklädda köksbordet. Hade smakat så mycket märkliga “delikatesser” den sommaren såsom; surströmming och pölsa… Så jag kan säga att jag inte väntade så ivrigt, utan mer med bävan för vad som komma skulle. Men döm om min förvåning. Det smakade ju riktigt gott! Därför blev jag riktigt sugen på att pröva laga den här Kulträtten själv. Blev riktig bra, faktiskt. Klassiska tillbehör är ju lingon och en klick smör. Min dotter bytte ut smöret mot en klick créme fraiche och det var heller inte så tokigt.

Pitepalt på vårt vis 4 pers

1 kg potatis ( gärna mandel)

1,5 tsk salt

3 dl kornmjöl

2 dl vetemjöl

ca 200 gram fläsk

1/2 liten gul lök

Sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten. Skala och riv potatisen, på den fina sidan. Krama ur potatis”rivet” ganska ordentligt och blanda det sedan med mjölet och saltet. Ställ åt sidan för att svälla en stund medan du strimlar fläsket och finhackar löken. Forma palt smeten till ca 10-12 små bollar. (bra att använda fuktade händer). Gör en fördjupning i varje boll och stoppa i fläsket. Vik över kanterna och forma till en boll.(fuktade händer) Lägg ner dem i det sjudande vattnet och låt dem sjuda i ca 45-60 min. Servera med en klick smör(eller créme fraiche) och rårörda lingon. Jag gjorde också en ljummen kålsallad till; vitkål, gullök och äpple. Strimla alltsammans och smörstek. Salta och peppra.

He ä bar å ät!!!!

 

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng