En kryddig, en söt och en stark….

 Jobbade för ett antal år sen hos Mikael Warberg på Kompaniet i Göteborg. Han hade en årlig tradition inför varje jul. Då bjöd han in släkt och vänner till sin krog, en söndag för lite julpyssel. Vi bakade, kokade knäck, drack glögg, åt en god middag och gjorde mintkyssar bla. Det jag minns mest är Mikaels eviga försök att koka polkagris, lyckades aldrig när jag var med. Ett år hade till och med Mickes granne med special handskar som kunde stå emot extrem hetta, men ens inte då blev det några vidare karameller. Det som vi alltid lyckades med varje år var dock snapsen, Doktor Musses julsnaps! Receptet kommer från doktorn själv, som lustigt nog är tandläkare. Har nu sökt med ljus och lykta efter receptet; Micke hade det kanske i en låda någonstans… Tur att min kära syster är tandsköterska och känner Musse! Min mail gick het ett par dagar; musse kontaktades, likaså Mickes x-fru. Så nu har jag receptet i dublett!  Here goes:

Doktor musses julsnaps

75cl brännvin special

ca 10-15 kardemummakärnor

8 sötmandlar

1 kanelstång

1 näve russin

3 nejlikor

4 msk socker

1/2 pomeransskal

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Musse säger; tänd på spriten och täck med lock. Jag däremot värmde bara på det tills sockret smält. Sen ska det hela stå och dra i 10-12 timmar innan det ska silas av. Viktigtast är dock att snapsen ska serveras varm! Värm upp flaskan i ett vattenbad innan den serveras.

Två till snapssorter gjorde jag oxå, som ska serveras kylda. En hetare och en söt/syrlig.

Helenas heta

375 cl brännvin special

1 röd chili

1 paket saffran

skal från en fjärdedels citron

3 tsk råsocker

Rör i socker och saffran i spriten, rör tills sockret löst upp sig. Stoppa ner en väl sköljd hel chili i en flaska, plutta oxå ner citron skalet och slå sedan på spriten. Låt flaskan stå mörkt tills du ska servera den. Jag rekommenderar att den görs iallafall 1 vecka innan servering.

Den söta

375 cl brännvin special

svarta vinbär

1 msk honung

1 tsk lavendel

1/2 tsk äkta vanilj

Rör ut honungen tillsammans med mortlade lavendelblommoroch vanilj i spriten. Fyll lämplig flaska med bären, så mycket du har eller vill ha. Jag tog så mycket bär att spriten hamnade ett par centimeter ovanför. häll på spriten över bären.Viktigt är dock att alla bär täcks. Låt nu flaskan stå mörkt och vänd den upp och ner ett par tre gånger i veckan fram till jul. Innan servering silar du av bären.( De kan du frysa in och använda till någon härlig sommarbål, kanske.) Kanske vill du oxå ha den liten sötare, då värmer du bara på den lite och rör i lite extra honung eller socker. Servera kyld! Snapsen funkar även att göra goda drinkar på med lite russcianwater!

En Musse efter Kalle?

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng