En klassiker från Tijuana…

Caesarsallad har ju blivit något av en klassiker. Det finns säkert lika många recept på den goda dressingen, som restauranger som serverar den. Huvudingredienserna är iallafall; vitlök, ägg, sardeller, parmesan, citron/vinäger och olivolja.

 Rätten ”uppfanns” av Monsieur Caesar Cardini. Han bedrev under förbudstiden i USA (1920-33) ett litet hotell i gränstaden Tijuana, Mexiko. Under den här tiden var det otroligt populärt bland amerikanerna att åka över gränsen och förlusta sig, spela och dricka rusdrycker. Den 4:e Juli 1924 var det strålande väder och många var de som bestämt sig för att fira nationaldagen på andra sidan gränsen. Cardini hade fler gäster än råvaror i kylarna, kan man säga. Han gjorde helt enkelt en Cajsa warg; man tager vad man haver! Han mixade helt enkelt ihop dressingen och blandade med fräscha romansalladsblad. Det här gjorde han vid bordet, framför gästen. Bordet bredvid tyckte salladen såg fantastisk ut och beställde lika, bordet mittemot det beställde lika…osv. Succén var ett faktum!

Jag har inget ”original” recept på dressingen, utan helt enkelt min tolkning av hur jag tycker det ska smaka. Jag har gjort min Caesar till en matigare, ljummen variant. Hoppas det ska smaka!

Helenas Cardinisallad. 4 pers

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

2 msk vitvinsvinäger

1 dl riven parmesan

4-5 sardellfiléer

drygt 1 msk dijon

1 dl olivolja

1 dl rapsolja

2-3 msk vatten

peppar, salt

1 huvud romansallad

1 paket bacon (ca 200gram)

ca 4oo gram kycklingfilé

fräscha grönsaker, jag använde; körsbärstomat, sparris och sockerärtor

Sätt ugnen på 200 grader.

Dressingen;

 Skala och grovhacka vitlöken. Lägg löken tillsammans med den rivna parmesanen, dijon,vinäger, sardeller, äggulor i en hög skål eller kruka. Mixa sedan det hela med stavmixern tills det blir slätt. Slå sedan på oljan ( båda sorter) i en fin stråle. Mixa slutligen i vattnet. Resultatet ska bli en härligt krämig vinaigrette som du smakar av med salt och peppar.

Lägg kycklinfiléerna på en plåt. Dela dem i lagoma portionsbitar. Salta och peppra. Ringla gärna över lite olivolja och citron. In i ugn. Dela salladen på längden(låt roten vara kvar, den håller ihop det hela). Linda bacon runt sallads”klyftan”, ca 3 skivor, så att hela salladen bli täckt. Lägg på galler och sätt in i ugnen, över kycklingen. Det bör ta ca 10-15 min. Fixa iordning resten av de grönsaker du valt att servera till och ev bröd eller krutonger. Lägg upp det hela på tallrik och ringla över den ljuvliga dressingen, hyvla gärna lite extra parmesan på också innan servering.

Cardini visste vad han gjorde?!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng