Djävulsk god…

Läste häromsistens att kycklingfilé var den maträtt som svenska familjer åt mest hemma. Vi äter inte så mycket kyckling hemma, främst för att Joakim inte gillar det så mycket. Tycker det blir torrt och tråkigt. Men om man låter bli att köpa den frysta, socker- och salt marinerade och istället väljer en färsk, så är det nästintill riskfritt att den ska bli torr. Kom då på en urgod Italiensk kyckling vi brukade servera på våra medelhavsbufféer, när jag jobbade i Göteborg. Vi använde främst kycklinglår men med filé blev det lika gott! Pollo alla diavolo heter originalrätten, med mycket pepparfrukter. Jag gjorde en mildare variant och adderade lite sardeller istället.

Djävulsk kyckling, med lite mindre djävul. 4 pers ugn 170

4 kycklingfiléer

salt och cayennepeppar

smör och olivolja

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 burk sardeller

2 kapsyler rödvinsvinäger

1 msk socker

1 burk hela eller krossade tomater

1-2 dl vatten

1-1 1/2 dl oliver

1 liten burk kapris

Hacka lök, sardeller och vitlök. Krydda filéerna med salt och cayenne. Smält smör med olivoljan i en ugnsfast gryta. Stek kycklingen gyllenbrun och lägg i lökhacket och sardellerna, låt dem fräsa med en stund. Slå på tomaterna, vinägern, socker och vattnet. Låt det koka upp. Häll sedan i kapris och oliver och ställ in grytan utan lock i ugnen på 170 grader i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, bulgur eller ris. Jag gjorde också gratinerade rödbetor till, milt och gott till den lite skarpare såsen.

Getostgratinerade rödbetor 4 pers ugn 220 grader

Rödbetor ca 500 gram

100-150 gram getost

2 msk créme fraiche

1 tsk honung

salt och peppar

Koka rödbetorna med skal i saltat vatten. Ta upp dem när de är något al dente, ca 30-40 min. Skölj dem i kallt vatten och skala och klyfta dem. Lägg dem i en ugnsfast form. Mosa osten tillsammans med fraichen, honung och smaka av med salt och peppar. Klicka över oströran över betorna och gratinera dem i ugn ca 10 min.

Djävulens verk?!!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng