Den femte smaken…

Sött Salt Beskt Surt är våra mest igenkända smaker.

Umami brukar kallas den femte smaken. Förenklat skulle den kunna beskrivas som smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare som förhöjer alla andra smaker. Därför används ofta natriumglutamat som smakförstärkare.
Natriumglutamat är en smakförstärkare som framställs industriellt, och det ger inte samma harmoniska effekt som de naturliga lagrade smakförhöjarna. Natriumglutamat är gastronomins anabola steroider. Du hittar natriumglutamat i den mesta färdiglagade maten, i synnerhet i buljongtärningar och allkrydda. Natriumglutamat är ett godkänt i Sverige och går under betäckningen E261.

Naturliga umamikickar
Soja
Miso
Fermenterade svarta bönor
Fisksås
Torkade räkor
Torkad svamp
Parmesan (och annan lagrad ost)
Parmaskinka
Torkade tomater

Jag gillar smaken av det jag tror är umami. Den är ju lite svår attt definiera. Men jag lagar ganska mycket mat med asiatisk touch. I den sortens matlagning använder man oftast fishsauce och det tycker jag mycket om. Här kommer ett favorit recept på en asiatisk biffsallad som är kryddig, salt, syrlig och väldigt fräsch!

Ljummen biffsallad 4 pers

400-500 gram biffkött: ryggbiff, entrecôte eller rostbiff

Lagen,

2 limefrukter

1 msk riven ingefära

2 vitlöksklyftor

3 msk fisksås

2 st chilifrukter

2 msk socker

1-2 msk soja

2 msk sesamolja

1 kruka koriander

Tips på grönsaker;

sockerärtor

tomater

gurka

vårlök

rödlök

Servera till;

beräkna 3-4 ”knyten” äggnudlar.

Börja med att blanda ihop lagen. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Blanda tillsammans med vitlöken som du också pressar. Ingefäran river du fint på rivjärnet,koriandern och chilin finhackar du. ( för mildare smak, hoppa över att ta med kärnorna från chilin.)Blanda tillsammans med oljan, fisksåsen, sojan och sockret. Låt det hela stå och dra lite medan du fixar med grönsaker, kött och nudlar.

Sätt på nudel vattnet och droppa i lite sesamolja, klicka i lite smör och salta. Hacka, strimla , dela grönsakerna efter eget tycke och smak, lägg dem sedan i lagen och blanda runt lite. Stek på köttet, salta och peppra.  Skiva köttet i lagoma ”portinstuggor”, det får gärna vara lite rosa i mitten.Lägg det skurna köttet i lagen tillsammans med grönsakerna. Koka nudlarna och häll av dem, låt dem sedan få fräsa en stund med en extra klick smör i stekpannan efter köttet.   ( på så vis får du med den goda stekskyn ). Lägg upp en lagom portin nudlar på tallriken och toppa med den goda och färgrika biffsalladen. Gott med en extra limeklyfta och en kvist koriander!

uMMMMami!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng