Bearnaise med en twist och goda frites.

Bearnaise med en twist och goda frites.

Pommes frites med bearnaisesås och en god köttbit. Klassiskt, uppskattat och väldigt gott!
För ett tag sedan blev vi bjudna på just detta. Bearnaisen hade värden gjort med hackad vitlök istället för hackad shalottenlök, urgott. Han hade heller inte silat av reduktionen vilket gav såsen ytterligare en dimension. Jag ville också prova att göra en variant på klassisk bearnaise, snodde idén med vitlöken.
Till det gjorde jag palstenacksfrites, påminner lite om sötpotatisfrites. Passar utmärkt till den syrliga bearnaisen. En god köttbit till är inte att förakta.

Palsernacksfrites: 4 port Ugn 200 grader
3- 4 palsternackor (beroende på storlek)
1 vitlöksklyfta
1 msk srirachasås
1 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprika pulver
3 msk hacka persilja
1/2 dl olja
salt

Skala och skär palsternacka i stavar. Lägg dem i en skål och pressaöver vitlöken. Blanda i övriga ingredienser, blanda väl. Baka av dem i ugn ca 15-20 min. Smaka av med salt. Hacka gärna över lite extra persilja innan de ska serveras.

Min Bearnaise: 4 port
3 äggulor
5 msk vitvinsvinäger
1 vitlök
5 st  svartpepparkorn,krossade
några stjälkar persilja
1/2 röd chili, finhackad
1-2 msk färsk oregano, hackad
150 gram smör
salt, ev citron

Häll upp vinägern i en kastrull. Hacka vitlöken fint och lägg i, lägg också i persiljestjälkar och svartpepparen. Koka upp och sjud tills bara hälften av reduktionen återstår. Ta ur persilje stjälkarna. Smält smöret. Vispa upp äggulorna luftiga och fluffiga tillsammans med reduktionen över ett vattenbad. Se till att det inte blir för varmt, då koagulerar äggen, lyft av skålen då och då. Forsätt vispa och droppa försiktigt i det skirade smöret. Vispa kraftigt i allt smör, så att du får en blank, fin bearnaise. Smaksätt med oreganon och den finhackade chilin. Smaksätt med salt och eventuellt citron om du vill ha mer syra.
Tips! Om bearnaise mot förmodan skulle skära sig kan du prova att vispa i iskallt vatten. Om den fortfarande är skuren får du börja om med 1-2 äggulor och vispa upp dem för att sedan försiktig droppa i den skurna bearnaisen.

Lycka till och smaklig måltid!

Bearnaise

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng