Anitas salsa…

Åkte i helgen ner till Gävle för att hälsa på min far och hans fru Anita. De undrade om jag hade några speciella önskemål om mat. Egentligen inte, svarade jag, bara Anita gör sin goda tomat- och paprikasallad! Vad som serveras till spelar ingen större roll, för den är sååå god. Den passar till nästan allt. Gärna till sommaren och grillat; fisk, fågel eller kött.

Anitas salsa 4-6 pers

4-5 tomater

2 paprikor

1 rödlök

1 kruka koriander ( kan man om man har svårt för koriander byta ut mot annan ört;persilja, mynta eller basilika)

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk sambal oelek

2 tsk flytande honung

2 tsk balsamvinäger

salt och peppar

Kärna ur och dela paprikan, skär den i lite större bitar och rosta på plåt i ugnen, ca 200 grader tills skalet blir fläckvist svart. Ta ut den och stoppa bitarna i en plastpåse som du försluter. (detta för att paprikan ska bli lättare att skala). Finhacka tomater, lök och ört.( Anita brukar också under vinterhalvåret skala tomaterna; snitta dem lite i båda ändar och låt dem ligga i kokande vatten ca1-2 minuter. Kyl sedan ner dem i iskallt vatten, innan du drar skalet av dem). Ta ur paprikorna ur påsen och dra skinnet av dem. Finhacka även paprikan. Rör ihop honung och vinäger med kryddorna, slå dressingen över grönskakshacket och smaka av med salt och peppar. Låt gärna salsan stå i någon halvtimme innan servering. Den håller sig 1-2 dygn i kyl.

Vi blev serverade klassisk tjälknul på älg med gratäng, rödvinsås och smörstekta brysselkål, mums! Men som sagt salsan gör sig bra med en god fisk eller köttbit.

Tack Anitran!

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng