Anders möra lammstek blev bjuden mat

Den godaste mat jag vet är den bjudna maten.

Att bara få sätta sig till dukat bord, där någon annan stått för matlagningen. Det kan i princip vara vad som helst. Bara bli serverad. Härligt. Upplevelsen blir ju såklart ännu härligare om maten smakar just de: härligt.

Hemma hos mina vänner Maria och Anders smakar det alltid gott, och hur lyxigt är det inte att gå direkt från jobbet till dukat bord! (det var så de hade det, männen, back in the days!) Ganska ofta har de också hämtat min dotter från dagis, så även hon finns på plats redan. Det är vardagslyx, det.

Igår blev vi iallafall bjudna på en supergod lammstek. Receptet kan ni se mer som en inspiration, addera och dra ifrån efter tycke och smak. Det smarta med receptet är att det sköter sig själv så fort du fått in steken i ugnen. Såsen blir också superlätt att göra, när det blir så god sky!

Anders möra lammstek

125 grader 5 timmar

Kryddpasta:

1 citron, skalet
2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk salvia
2 tsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Lammet:

1 urbenad lammstek
2 lagerblad
1 kanelstång
1 buljongtärning
rött vin ( eller vitt, Anders menar på att det vita passar bättre)
vatten

Såsen:

Grädde och/ eller créme fraiche
2 msk riven parmesan
1 msk svartvinbärsgéle

Riv skalet av citronen, pressa vitlöken, mortla ihop alla örter med vitlök och citronen. Stoppa blandningen i hålet där benet suttit. Bind gärna ihop steken. Salta och peppra, lägg i en ugnsfast form med ganska höga kanter.

Slå på vatten och vin så att steken nästan täcks. Smula i buljongtärningen och lägg i kanel och lagerblad. På med folie och in i ugnen. Gör något kul nu i ca 4 timmar. Efter den tiden kan du kolla lammet och kanske vända lite på det.

Efter ca 5 timmar tar du ut steken, lindar in den i smörpapper och sedan folie, häller av skyn i en kastrull. Koka upp skyn och låt den reducera ner till ca 1,5 dl, slå sedan på grädde och låt koka ihop. I med parmesan och ev lite créme fraiche. Smaka av med géle, salt och peppar!

Skiva upp steken och servera med en god potatisrätt; hasselback, klyft elller pressad (som vi fick). Lycka till!

 Värdinnan som stod för dukning (och underhållning)

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng