4 mjölsorter, ett bröd och två ostar…

Couvert

Slarvig! Hade kylen full av halvfulla, utgångna buttar med créme fraiche, yoghurt, kesella och grädde. Synd att slänga. Kommer ihåg att vi på en krog jag jobbade slog ihop alla rester och kokade upp, för att sedan sila av och göra färskost av. Smart! Men då kanske man vill ha ett nybakat gott bröd till. Ett lite grövre var jag sugen på. Kanske jag även skulle ta och rensa ur lite mjöl”slattar”. Brödreceptet fungerar såklart med andra mjölsorter än de jag använt. Tänk bara på att ca en tredjedel bör vara ett ljust mjöl.

Hasselnötsbröd

1 stor limpa ugn ca 200 grader

40 gram smör

5 dl vatten

50 gram jäst

2 tsk salt

3 msk sirap

50 gram hackade hasselnötter

2 dl durumvetemjöl

5 dl grovt dinkelmjöl

2 dl mörky lantbrödsmjöl

1 dl vetemjöl

3 tsk hela fänkälsfrön

Smält smör, slå i vattnet. Värm tills fingervarmt. Ha i sirapen, saltet och jästen. Rör tills jästen löst sig. Slå över i bakmaskinen eller liknande. ( Blir lite för tungt att röra förhand). Blanda i mjölet under omrörning. Blanda också i fänkål och nötter. Låt blandaren gå i ca tio minuter. När degen känns bra och smidig, lägg över den i en klädd bröbform. Blöt ner händerna och platta ut degen i formen. Om du vill ha en krispig yta ska du vara generös med vatten. Skåra sedan degen. Om du vill ha en mjuk yta på brödet täck isåfall över degen med en bakduk under jäsningen, annars låter du den vara oövertäckt. Nu ska brödet jäsa i ca 1,5 timmar. Grädda sedan i ca 40 minuter på 200 grader. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå i ugnen i ytterligare 10 minuter. Vill du ha en tjock krispig yta på brödet släng då in lite isbitar på botten av ugnen ett par-tre gånger under gräddningen!

Färskost

Slå ihop alla slattar du har av yoghurt, créme fraiche, kesella eller liknande. Låt koka upp och småputtra i ca tio minuter. Slå sedan över i ett durkslag med silduk eller melittafilter. Där ska den stå en bra stund och rinna av, gärna kallt. För att skynda på det hela kan man blanda runt och skrapa kanterna lite med en slickepott. Ta upp från silen när du tycker konsistensen är som du vill ha den. Är god som den är med bara lite salt, men jag gjorde två olika smaksättningar:

Kantarellost

ca 2,5 dl färskost

2-3 msk torkade kantareller

2 tsk tryffelolja

1/2 tsk curry

salt

Mortla kantarellerna eller kör i mixer, tills de är som ett grovt pulver. Blanda med ostmassan, tryffelolja, curry. Smaka av med salt.

Färskost med avocado

ca 2,5 dl färskost

1 avocado

1 vitlöksklyfta

3 tsk torkad dill

salt

Mosa avocadon och blanda med ostmassan. Pressa i vitlöken och blanda i dillen. Blanda ordentligt (med elvisp?) och smaka av med salt.

April, April utan sill men med dill!!

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng