Inlägget gjort

Grillad chorizo och matvetesallad med kapris

Grillad chorizo och matvetesallad med kapris

Grilla chorizo är ju en sommarklassiker kan man tycka, vi gjorde detta recept för Frebaco Kvarn sommaren 2017 i en trädgård mitt i somriga Torsång i Dalarna. Ett recept som alla andra är enkelt och påhittigt med Frebacos matgryner som bas.

En sallad på Matvete som är smaksatt med bland annat kapris är ett underbart tillbehör till en kryddig korv som denna. Lite crème fraiche lättar upp, och senap och bostongurkan ger djup och härlig smak till salladen.

Hela receptet på Grillad chorizo och matvetesallad med kapris hittar du här!

Squidpop Production stod för filmproduktionen, Helena för recept och kreativiteten.

Gillar du kryddiga korvar så finns det ett par till härliga recept här som innehåller sådana!

Inlägget gjort

Kantarellpaj med gorgonzola

Kantarellpaj med gorgonzola

Jag hade tur häromdagen, när jag var ute i skogen. Jag hittade kantareller!

Det är ju så gott och känns väldigt lyxigt. Egentligen är de ju allra godast att bara smörsteka och lägga på mackan. Fast en kantarellpaj är ju inte helt tokigt det heller. För några år sedan blev jag bjuden på en underbar kantarellpaj hos min moster. Jag kommer inte riktigt ihåg hennes recept men jag minns att det var gorgonzola i pajen.

Ibland tycker jag att det kan kännas lite krångligt att göra paj, många moment liksom. (Göra deg som sen ska vila och bakas ut samt förgräddas.) Därför tog jag en genväg och köpte färdig pajdeg utkavlad och klar, bara att förgrädda. Enkelt! Jag gjorde min kantarellpaj med mosters goda paj i minnet och den blev kanongod.

Ett tips när du steker kantareller är att tillsätta en nypa curry, bara lite, lite. Det framhäver nämligen smaken på kantarellerna.

Kantarellpaj med gorgonzola

4 port 175 grader i ca 30 min

1 pkt färdig pajdeg
ca 250 gr ostekta kantareller (ca 1liter)
200 gr gorgonzola
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk maizena utrört i lite vatten
10 cocktailtomater
3 ägg
smör
1 nypa curry
svartpeppar och lite salt
(riven ost)

Förgrädda pajskalet enligt anvisningarna på paketet. Stek kantarellerna i smör och krydda med lite curry, salt och svartpeppar. Slå på grädden och låt koka upp. Tärna i gorgonzolan och låt den smälta ner i grädden. Red sedan av med maizenan. Tag av från värmen och knäck i äggen och blanda ordentligt. Häll blandningen i pajskalet, dela på tomaterna och stoppa i dem. dra ett varv över med pepparkvarnen och strö
eventuellt över lite riven ost.

Grädda din kantarellpaj i 175 grader i ca 30 min.

Gott med bara en sallad till men är också gott till grillat kött, fågel eller fisk, och en kräftskiva utan kantarellpaj är väl ingen riktig kräftskiva?!

Kantarellpaj med gorgonzola

Inlägget gjort

Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad

Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad

Ännu ett vegetariskt (innehåller ägg o mjölk, japp) som enl mig håller måttet även om man är en notorisk köttälskare som jag är. Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad komponerades för Frebaco Kvarn för att visa hur mångsidiga dessa Svenska Matgryner är, och att man kan göra så mycket mer med dem än att koka dem i vatten och ersätta ris, pasta eller potatis med dem.

Det här är verkligen en smaklig, och smakrik, rätt som du bara måste testa att göra. Du fixar det på under halvtimman, och hela familjen kommer älska den!

Hela receptet på Zucchini- och Matvetefrittata med smakrik tomatsallad hittar du här:

http://www.frebaco.se/2017/06/13/zucchini-och-matvetefrittata-med-smakrik-tomatsallad/

Filmen är producerad av Squidpop Production hemma i vårt kök i Falun under våren 2017.

Fler fiffiga tips på Matgryner från Frebaco Kvarn hittar du här!

Inlägget gjort

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Grillad kyckling kan vara precis hur trist som helst, anser jag. Allra helst om man får den serverad på en lunchrestaurang eller liknande. Grillad kyckling är ju en klassiker när det ska serveras en ”Somrig grillbuffé” eller liknande. Och jag väljer alltid något annat. 🙂

Helenas variant med kardemummavete och aprikos som detta ju handlar om fick mig att tänka om en aning. Det kanske finns recept på denna rätt som faktiskt är gott. Bara man hör talas om detta recept så blir man ju lite nyfiken. Aprikos liksom? Skapligt otippad råvara, i alla fall för mig.

Hela receptet på Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos hittar du här:

Grillad kyckling med kardemummavete och aprikos

Vi filmade detta i Torsång, Dalarna sommaren 2017 tillsammans med Squidpop Production för vår kund Frebaco Kvarn.

Älskar du Kyckling?
Kika här för fler fina tips!

Inlägget gjort

Gröna kvarngryn med grillad lax

Gröna kvarngryn med grillad lax

Grillad lax är alltid en höjdare. Och med detta enkla och goda tillbehör baserat på Kvarngryn från Frebaco Kvarn så blir det helt enkelt ett snäpp roligare!

Att Helena tillagar alltsammans på grillen gör detta recept både unikt och sjukt enkelt. Att det blir gott råder det ingen tvekan om. En grillad lax kan man äta ofta på sommaren, och varför inte då exakt i denna form?

Hela receptet på Gröna kvarngryn med grillad lax hittar du här:
http://www.frebaco.se/2017/07/05/grona-kvarngryn-med-grillad-lax

Detta är filmat hos Squidpop Production i hjärtat av Dalarna, nämligen Torsång, sommaren 2017.
Kund är Frebaco Kvarn.

Gillar du Lax så ska du absolut kolla in detta recept, samt att det finns massor med andra goda tips med Lax i receptet här!